Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.20. - Thursday, Rafael napja van.

Külföld

További együttműködések jöhetnek Magyarország és Szlovákia között

2021. October 06. 13:53
További együttműködések jöhetnek Magyarország és Szlovákia között

Magyarország és Szlovákiai is egyetért abban, hogy a közös együttműködések által mindkét ország gazdasága fejlődhet.

Mivel Magyarország harmadik legfontosabb és legjelentősebb kereskedelmi partnere Szlovákia, így létfontosságú a két ország gazdasági kapcsolata. Mindemellett Szlovákia a magyar cégek második legnagyobb exportpiaca, így a közös programok és együttműködések további előnyökkel szolgálnak.

 

A két ország külügyminisztere épp a napokban találkozott, ahol megerősítették egymás törekvéseit, mégpedig, hogy az együttműködéseket folyamatossá kell tenni a két ország között. Szijjártó Péter magyar és Ivan Korcok szlovák külügyminiszter külön előnynek nevezte, hogy mindkét állam a visegrádi országok tagja.

 

A találkozón a felek kiemelték, hogy Szlovákiában közel 14.000 olyan vállalkozás működik, amely valamely módon magyar tulajdonosi háttérrel is rendelkezik, így nem meglepő az az adat sem, hogy a magyar tőke egyik legfontosabb célországa épp Szlovákia. A korábbi magyar-szlovák gazdasági kooperációnak köszönhetően 19 magyar cég jutott ki a szlovák piacra, amelyet a kormány több mint 700 millió forinttal támogatott.

 

Mindkét fél számára jövedelmező az együttműködés

 

Az együttműködéseknek a munkavállalók szempontjából is óriási a jelentősége, hiszen a koronavírus óta elindult közös beruházási projektnek nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy ezen cégek megtarthassák munkavállalóikat és azt is, hogy a szlovák cégek 3 milliárd forintnyi beruházást indítsanak Magyarországon.

 

A két külügyminiszter azt is elárulta, hogy október végére elkészülhet a Miskolcot Kassával összekötő gyorsforgalmi út, amely lehetővé teszi, hogy a két ország között keleten is legyen gyorsforgalmi összeköttetés. A következő évek egyik legnagyobb közös beruházása mindenképp a visegrádi gyorsvasút megépítése, amely Budapest és Pozsony között is járni fog.

 

Forrás: MTI
CS.SZ.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu