Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.13. - Thursday, Antal, Anett napja van.

Külföld

Törökország a népszavazás után dönt az EU-hoz fűződő kapcsolatáról

2017. March 22. 08:42
Törökország a népszavazás után dönt az EU-hoz fűződő kapcsolatáról

Recep Tayyip Erdogan török elnök kijelentette, hogy az április 16-i, az elnöki rendszer bevezetéséről szóló népszavazás után átgondolja az Európai Unióhoz fűződő kapcsolatait, és meghozza a szükséges döntést.

A referendummal új Törökország születik, amelyet nem lehet többé az uniós csatlakozással vagy a menekültügyi megállapodással fenyegetni - fejtette ki az államfő. Ömer Celik török EU-ügyi miniszter úgy nyilatkozott, hogy Törökország az EU tagja akar lenni, ám ha az unió folytatja a bevándorlásellenes politikáját, akkor nem szeretne az unió részévé válni. A török elnök az utóbbi hetekben rendszeresen élesen bírálja, s nevezi nácinak vagy fasisztának Európát.

 

Törökország a voksolás után átgondolja uniós kapcsolatait

Az április 16-ai népszavazás után Törökország átgondolja az Európai Unióhoz fűződő kapcsolatait, és meghozza a szükséges döntést 

 

Törökország 1999 óta EU-tagjelölt, a tényleges csatlakozási tárgyalások 2005-ben kezdődtek meg, ám azóta csak 16 fejezetet sikerült megnyitni a 35-ből, és ezek közül mindössze egyet tudtak lezárni. Tavaly márciuss 18-án kötött EU-török megállapodás többek között felgyorsítaná a csatlakozási folyamatot, ám ennek egyik előfeltétele a vitatott török terrorellenes törvény enyhítése, amire a török vezetés nem hajlandó. Erdogan azt is leszögezte, hogy Törökország nem fogja engedni területén az ügynöki tevékenységet.

 

/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu