Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.24. - Monday, Iván napja van.

Külföld

Több milliárd eurót fektet az EU a zöld és tiszta technológiákba

2021. October 27. 11:57
Több milliárd eurót fektet az EU a zöld és tiszta technológiákba

Első körben 1,5 milliárd eurót fektet a megújuló technológiákba az Európai Unió, amelynek célja, hogy 2050-re elérje a klímasemlegességet.

Újabb komoly pénzösszegeket fordít az Európa Unió arra, hogy elérje a klímasemlegességi célokat. A klímasemlegességet 2050-ig érné el az EU, amely azt jelenti, hogy ezután a gazdasági tevékenységével nem idézhet elő károsanyag kibocsátást. Ezek a célok az európai zöld megállapodás középpontjában állnak. A társadalom klímasemlegessége nem csak egy sürgető kihívás, de nagy lehetőség arra, hogy mindenki számára élhetőbbé tegyük a jövő világát.

 

Az Európai Bizottság most egy 1,5 milliárd eurós költségvetésű pályázati felhívást tett közzé, amelyet az uniós Innovációs Alap keretében finanszíroznának. A bizottság azokat az innovatív ötleteket és projekteket kívánja támogatni, amelyek áttörést hozó technológiai megoldások és a megújuló energia, az energiatárolás, az energiaigényes iparágak, a szén-dioxid-leválasztás, -tárolás és -felhasználás valamely területén alkalmazhatóak.

 

Egyre több beruházás kapcsolódik a megújuló energiákhoz az EU-ban

 

A projekteket az alapján bírálják el a bizottságban, hogy mekkora a szén-dioxid-kibocsátás elkerülésére való alkalmasságuk, a pénzügyi és műszaki kidolgozottságuk, az innovációs potenciáljuk, illetve mennyire terjeszthetőek az iparágakban. A pályázati felhívásra 2022. márciusáig jelentkezhetnek a cégek és tagállamok.

 

Az Unió azokat a projekteket sem vetné el, amelyek nem elég kiforrottak arra, hogy jelenleg támogatást kapjanak. Az ilyen projekteket az Európai Beruházási Bank kívánja támogatni egy projektfejlesztési megállapodás keretein belül.

 

A pályázatot finanszírozó Innovációs Alappal az az unió célja, hogy megfelelő pénzügyi tőkét és motivációt teremtsen a tagállamok és a cégek számára ahhoz, hogy már most elkezdjenek olyan megoldásokat kidolgozni, amelyek alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiák.

 

Forrás: MTI, EU
CS.SZ.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu