Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.18. - Thursday, Andrea napja van.

Belföldi hírek

Tarlós István fogadta Ivo Josipovic horvát köztársasági elnököt

2011. October 01. 13:17
Tarlós István fogadta Ivo Josipovic horvát köztársasági elnököt
Horvátország uniós csatlakozása tekintetében Magyarország őszinte és hathatós segítséget nyújtott, ezt a szándékát a főváros támogatásával továbbra is fenntartja - fogalmazott Tarlós István főpolgármester csütörtökön, miután hivatalában találkozott Ivo Josipovic horvát köztársasági elnökkel - olvasható a találkozó után kiadott MTI közleményben.
A főpolgármester a találkozó után kiemelte: „tudjuk, hogy Magyarország és Horvátország kapcsolatait semmiféle megoldatlan politikai ellentét nem terheli, a két ország kapcsolatai természetes alapon kiválóak". Erre példaként a legfőbb közjogi méltóságok közötti találkozókat említette, de azt is kiemelte, hogy: "hagyományosan és példaértékűen jó" a két ország egymás nemzetiségei lakóival kapcsolatos kisebbségi politikája.

Tarlós István főpolgármester fogadta Ivo Josipovic horvát köztársasági elnököt fotó:Majtényi Mihály

Tarlós István főpolgármester fogadta Ivo Josipovic
horvát köztársasági elnököt
A főpolgármester példaértékűnek nevezett a gazdasági kapcsolatokat is, és felhívta arra is a figyelmet, hogy Horvátország Magyarország külgazdasági partnerei között megelőzi Szerbiát és az Egyesült Államokat.


Tarlós István kitért a sikeres magyar vállalkozások - így az OTP és a Dunapack - horvátországi jelenlétére, valamint arra is, hogy példásan működik együtt a két ország a páneurópai közlekedési útvonalak tekintetében is. Utóbbival kapcsolatban kiemelte a Budapest-Rijeka vasútvonal felújítását, kiépítését, befejezését, és a Rijekába tervezett kikötő-bővítést, építést is, ahol magyar érdeklődők és befektetők vannak jelen.

Tarlós István, főpolgármester Ivo Josipovic, horvát köztársasági elnök fotó:Majtényi Mihály

Tarlós István átadta a horvát köztársasági elnöknek a "Főváros Aranykulcsát", jelezve, hogy Budapest kapui mindig nyitva állnak előtte.

A főpolgármester a találkozó során hangsúlyozta: a két főváros a Budapestre akkreditált nagykövet segítségével idén megújította és megerősítette az 1994 óta élő kapcsolatokat. Mint fogalmazott: a két ország és a két főváros kapcsolatai "sikerre vannak predesztinálva". - áll a két vezető találkozóját követően kiadott közleményben.  (T.A)
forrás: MTI
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu