Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.12.03. - csütörtök, Ferenc napja van.

Külföld

Szívélyes üdvözlettel fogadták a Japán diákokat

2011. július 29. 12:00
Szívélyes üdvözlettel fogadták a Japán diákokat
Schmitt Pál államfővel és Orbán Viktor miniszterelnökkel is találkoznak azok a Japán diákok, akiket a hét elejétől lát vendégül Magyarország. Ízelítőt kapnak Hódmezővásárhely és a környék városainak, falvainak természeti szépségeiből, kulturális értékeiből.

A diákok a következő két hétben mozgalmas programokon vesznek részt, ez idő alatt velük tart több szegedi, budapesti egyetemista és hódmezővásárhelyi önkéntes. Fotó MTI: Máthé Zoltán

A fukusimai diákokból álló csoport a „Kizuna projekt" keretében érkezett

A 13-17 éves fukusimai diákokból álló csoport a „Kizuna projekt" keretében érkezett hozzánk és két hétig itt vendégeskednek. Lázár János Hódmezővásárhely polgármestere és Ito Tecuo, Japán nagykövete köszöntötte a fiatalokat a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.
A kizuna kifejezést a japánok az emberi kapcsolatokra és elsősorban a baráti kötelékekre alkalmazzák, pont ezért ezt a szót választotta a szolidaritási akciójának címéül az alföldi város önkormányzata.
Európában Hódmezővásárhely az első, így Magyarország is az elsők között van, amely a katasztrófa sújtotta Fukusima területről érkező gyermekeket fogadhat" - mondta el köszöntésében a polgármester. A diákok a következő két hétben mozgalmas programokon vesznek részt, ez idő alatt velük tart több szegedi, budapesti egyetemista és hódmezővásárhelyi önkéntes.

Lázár János Hódmezővásárhely polgármestere és Ito Tecuo, Japán nagykövete köszöntötte a fiatalokat a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.Fotó MTI: Máthé Zoltán

Lázár János és Ito Tecuo, Japán nagykövete köszöntötte a fiatalokat

Megismerik a szomszédságában fekvő Székkutas hamisítatlan falusias légkörét, ellátogatnak a Balatonhoz is, és megismerkednek Szeged, Tihany, Esztergom, Visegrád és Budapest főbb nevezetességeivel. A fővárosban megtekintik a Szépművészeti és a Nemzeti Múzeumot, a Csodák Palotáját - s mivel közülük többen zenét tanulnak - így a Zeneakadémiát. A Sándor-palotában Schmitt Pál államfő, az Országházban Orbán Viktor miniszterelnök fogadja őket.

Konno Jodzsi, a diákcsoport vezetője elmondta, hogy a márciusi földrengéshez hasonló erejű katasztrófa ezerévente egyszer sújtja a szigetországot, a hatását súlyosbította az is, hogy rendkívül nagy területet érintett. 2011. március 11-én, 7-es fokozatú pusztító földrengés rázta meg Japánt, ahol megsérült a fukusimai atomerőmű is.

Európában Hódmezővásárhely az első, így Magyarország is az elsők között van, amely a katasztrófa sújtotta Fukusima területről érkező gyermekeket fogadhat. Fotó MTI: Máthé Zoltán

Európában Hódmezővásárhely az első ahol Fukusima területről érkező gyermekeket fogadnak

 

A rengésben és az azt követő szökőárban, mintegy 20 ezren vesztették életüket, köztük többen a Vásárhelyre érkezett diákok családtagjai közül. Sokak otthona megsemmisült, és a sugárveszély miatt az emberek egy része még mindig nem térhet haza. A csoport igazi missziója, hogy elmondja, mi történt Fukusima térségében.


B.N.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu