Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.19. - Friday, Emília napja van.

Külföld

Szijjártó Péter a legfontosabb külpiacokról és a keleti nyitásról

2013. May 13. 13:46
Szijjártó Péter a legfontosabb külpiacokról és a keleti nyitásról
Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára és a magyar-orosz gazdasági kapcsolatokért és a magyar-kínai kétoldalú kapcsolatok összehangolásáért felelős kormánybiztos a M1 a Távol-Kelet, Kína, a kaukázusi térség, az arab világ, a Nyugat-Balkán, az afrikai és a dél-amerikai térség a legfontosabb külpiacok.

Szijjártó Péter,


Az arab országokban elsősorban a magyar vízgazdálkodási tudást és vállalatokat keresik, valamint azok kivitelezési lehetőségeit. Nagy a kereslet a magyar mezőgazdaság, a feldolgozott élelmiszer-ipari termékek iránt, valamint a kutatás-fejlesztéssel kapcsolatos és innovatív tevékenységet folytató cégek, élettudományok, megújuló energiák, egészségügy területén is, a Kaukázusban gépipari termékek iránt van igény. Vietnamban magyar cég építi fel a mi népesség-nyilvántartási rendszerünket, az egészségügyi rendszerben is lesz szerepünk, és 12 magyar vágóhídról lehet majd sertést exportálni, valamint Kínával is tárgyal a kormány egy finanszírozási együttműködésről – mondta el Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter elmondta: az Eximbank azt a feladatot kapta, hogy az eddigieknél jóval aktívabb, bátrabb exportfinanszírozási politikát folytasson. A kereskedőházi rendszer is fontos része a támogatásnak: Bakuban és Moszkvában már működik kereskedőház, idén pedig Rijádban, Asztanában, Abu-Dzabiban és Pekingben is nyílik, és már tárgyalnak a dél-amerikai és afrikai nyitásokról. A harmadik eszköz a HITA (a nemzeti külgazdasági hivatal), ahol a nemzetközi tevékenységet ösztönző irányzatra több mint 700 millió forint áll rendelkezésre.

MTI/MCOnet

-kt-
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu