Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.27. - Monday, Hella napja van.

Külföld

Szijjártó Péter a keleti nyitásról beszélt a Belvárosi Üzletember Fórumon

2013. May 31. 18:29
Szijjártó Péter a keleti nyitásról beszélt a Belvárosi Üzletember Fórumon

 

Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára a keleti nyitásról elmondta:  négy fő pillére van.


Szorosabbra kell fűzni a kapcsolatokat a távol-keleti térséggel, elsősorban Kínával,

Szijjártó Péter,

emellett a kaukázusi térséggel (például Grúziával, Azerbajdzsánnal, Kazahsztánnal) is erősíteni kell az együttműködést, a harmadik fontos célterület pedig az arab világ. A keleti nyitás fontos pillére a nyugat-balkáni térség, és ezenkívül keresni kell az együttműködési lehetőségeket az afrikai és dél-amerikai országokkal is.


A keleti nyitás jegyében számos országgal szorosabbá váltak Magyarország kapcsolatai, ez pedig a külgazdasági stratégia sikerét bizonyítja - hangsúlyozta az államtitkár a rendezvényen.

Elmondta, hogy legközelebb Pekingben nyílik magyar kereskedőház, de még 2013-ban megnyílik egy-egy intézmény az Egyesült Arab Emirátusokban, Szaúd-Arábiában és Kazahsztánban. A keleti nyitás elősegítése érdekében a kormány átszervezte a Nemzeti Külgazdasági Hivatalt, az Eximbank és a Mehib pedig annak a 2500-3000 kkv-nek segít előfinanszírozással vagy például kedvezményes hitellel, amelyek elő tudnak állítani exportképes terméket vagy szolgáltatást, de csak támogatással tudják ezeket piacra vinni. A keleti nyitást és a kkv-kat erősítő elemek közé sorolta Szijjártó Péter a stratégiai megállapodások rendszerét is, mert - mint mondta - ezek egyik legfontosabb pontja a beszállítói láncuk bővítése, úgy, hogy abban minél több kkv kapjon lehetőséget.

MTI/MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu