Belföldi hírek

H I R D E T É S
2019.11.21. - csütörtök, Olivér napja van.

Külföld

Szerbia és Macedónia korlátozta a beáramló migránsáradatot

2015. november 24. 18:09
Szerbia és Macedónia korlátozta a beáramló migránsáradatot

A két balkáni ország - melyek jó kapcsolatokat ápolnak hazánkkal -, 2015. november 18-tól már csak a szíriai, iraki és afgán bevándorlókat engedi át.

Ezt Melita Sunjic, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) belgrádi szóvivője közölte az MTI tudósítójával. A szerb hatóságok a szerb-macedón határról visszafordítják az egyéb országokból érkezőket, sőt a szírek, irakiak afgánok közül is azokat, akik nem rendelkeznek görög vagy macedón regisztrációs papírokkal. A macedón határnál lévő Presevóban nem végeznek regisztrációt, hanem mindenkit visszaküldenek, akit korábban nem vettek nyilvántartásba Görögországban vagy Macedóniában. Az UNHCR belgrádi szóvivője közölte, hogy Macedónia is lezárta a határait a nem Szíriából, Irakból, Afganisztánból érkezők előtt.


Nikola Gruevszki macedón kormányfő az Orbán Viktor miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a Parlamentben 2015. november 20-án. MTI Fotó: Soós Lajos


A végső esetben Macedónia kerítést emelhet Görögországgal közös határszakaszán, de nem azért, hogy megállítsa, hanem hogy korlátozza és irányítani tudja a migránsáradatot - döntött 2014. november 14-én a macedón biztonsági tanács. Az ülésen elhangzott, hogy egyre több Macedóniába belépő migráns kerüli a regisztrációt, ami okot ad a gyanúra, hogy nem jó szándékú emberekről van szó. Gjorge Ivanov macedón elnök kiemelte: a katonaság beszámolói szerint Görögországból egyre gyakrabban érkeznek illegálisan, nem kijelölt határátkelőkön át a migránsok, ezért olyan intézkedésekre lesz szükség, amelyek a megfelelő irányba terelik az embereket. Elmondta továbbá, hogy Macedónia még mindig nem kapott pénzügyi támogatást az EU-tól, holott havonta mintegy egymillió eurót költenek a határok védelmére. A macedón elnök leszögezte: az Európai Uniónak meg kell változtatnia a migránsválsághoz való hozzáállását, mert a külső határok biztonsága megkérdőjeleződik azzal, hogy egy uniós országból, Görögországból ezrével érkeznek nem nyilvántartásba vett emberek.


MTI / MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2019. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu