Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.23. - Thursday, Dezső napja van.

Külföld

Soha nem látott tengeri méréseket tettek közzé a kutatók

2021. May 12. 10:19
Soha nem látott tengeri méréseket tettek közzé a kutatók

Geoscience Data Journal című folyóiratban jelentek meg a Five Deeps Expedition  nevű kutatói program eredményei. Az expedíció során az óceánok legmélyebb pontjainak eddigi legpontosabb méréseit végezték el. 

Az expedíció soha nem látott eredményekkel zárult, a vizsgálatok kitértek a legmélyebb óceánterületek vizsgálatára és feltérképezésére. Többek közt a csendes-óceáni Mariana-árokban található Challenger-mélységet tanulmányozták, amely 10 924 méter mélyen található pont. E területet már korábban is vizsgálták kutatók, ám most néhány régóta fennálló bizonytalanságot is sikerült tisztába tenni.  

 

A BBC News szerint például az Indiai-óceán esetében bizonyosságot nyert, hogy az Indonézia partjainál lévő Jáva-árok egy szakasza a legmélyebb pontja a maga 7187 méteres mélységével. Korábban ugyanis felmerült, hogy ez a pont egy Ausztráliától délnyugatra elterülő törési zóna. 

 

Tengerfenék

 

A Déli-óceán legmélyebb pontját is azonosították, új területet fedeztek ugyanis fel. A Déli-Sandwich-árok déli végénél található Factorian-mélység az itt legmélyebben fekvő terület a maga 7432 méterével. A Puerto Ricó-i árokban lévő Brownson-mélység pedig az Atlanti-óceán legmélyebb pontja, összesen 8378 méter a kutatás szerint.  

 

A felfedezések közben a Five Deeps Expedition vezetőjének, Victor Vescovonak régi álma is teljesülhetett, ő lett az első ember, aki lemerült a világ öt óceánjának legmélyebb pontjaihoz. Eközben természetesen méréseket is végzett, a vízhőmérsékletet és a sótartalmat ellenőrizte a csapat. A kutatóhajó méréseit tudták így korrigálni, így a világ legpontosabb mérési adatait tudták nyilvánosságra hozni az óceánok legmélyebb pontjaira vonatkozóan. 

 

Az információgyűjtés nem öncélú volt, a Seabed 2030 elnevezésű nagyszabású projekthez kerülnek az adatok, amely komplex feladatot lát el. A fő cél, hogy elkészítsék a világóceán mélységtérképét. Rendkívül fontos feladatról van szó, mely széleskörűen befolyásolja a tengeri élethez való emberi viszonyt. A navigáció, a víz alatti kábelek, a halászat és a jövőbeli klímaváltozásra vonatkozó modellek szempontjából is rendkívül fontos a kutatási eredmények egységesítése.  

 

 

 

 

M.A.

Forrás: mti

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu