Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.07.05. - vasárnap, Sarolta, Emese napja van.

Külföld

Sikertelen volt

2003. január 15. 16:43
Sikertelen volt
Sikertelen volt a cseh elnökválasztás első fordulója, a második körben azonban már csak két jelölt, Pithart és Klaus verseng majd.
A kereszténydemokrata Pithart a szenátusban, míg a polgári demokrata Klaus a képviselőházban népszerűbb.

Az első forduló sikertelenségének oka, hogy a négy jelölt közül senki sem kapta meg a megválasztáshoz szükséges szavazattöbbséget a parlament mindkét házától.

Az első fordulóban a képviselőház és a szenátus külön-külön szavazott.

A győzelemhez egy jelöltnek a 200 tagú képviselőház, valamint a 81 tagú szenátus összes tagjai szavazatainak a többségét (101, illetve 41 szavazat) kellett volna megszereznie, ami most senkinek sem sikerült.

Klaus a képviselőházban 92, Pithart a szenátusban 35 szavazattal lett az első.

A második fordulóban a parlament két háza ismét külön szavaz. Itt a győzelemhez a jelöltnek a leadott szavazatok több mint a felét kell megszereznie mindkét házban.

A harmadik fordulóban aztán a képviselők és a szenátorok már közösen szavaznak, és a győzelemhez a leadott összes szavazat több mint a felét kell megszerezni az egyik jelöltnek.

Amennyiben egyetlen jelölt sem kapja meg a megfelelő számú szavazatot a három fordulóban, akkor a választást meg kell ismételni, mégpedig a jelölési procedúrával együtt.
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu