Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.06.05. - péntek, Fatime napja van.

Belföldi hírek

Semjén: Kiemelkedő jelentőségű III. Senuda látogatása

2011. augusztus 21. 11:03
Semjén: Kiemelkedő jelentőségű III. Senuda látogatása
III. Senuda kopt keresztény egyházfő és az egyház vezetése az augusztus 20-i ünnepségek alkalmából érkezett Magyarországra Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes meghívására. A meghívást Orbán Viktor kormányfő ez év eleji egyiptomi látogatásakor megerősítette - olvasható az MTI által kiadott közleményben.

 

Az egyházi méltóság Semjén Zsolttal folytatott megbeszélést

Semjén Zsolt kiemelkedő jelentőségűnek nevezte a
kelet-nyugati egyházi párbeszéd szempontjából III. Senuda magyarországi l átogatását, aki szombaton a Parlamentben folytatott megbeszélést a kopt kereszté ny egyházfővel. Az egyházi diplomáciáért is felelős miniszterelnök-hely ett es a sajtó képviselői előtt úgy fogalmazott: sokkal nagyobb segítséget kellene ny újtani a nyugati keresztényeknek a keleti keresztények számára. Magyarország igyekszik megtenni e téren, amit lehet - tette hozzá Semjén Zsolt.
Semjén Zsolt, III. Senuda (fotó: Botár Gergely)

Az egyházi vezető augusztus 20-án megtekintette az állami ünnepségek nyitányát a Parlamentből, majd III. Senudát fogadta Schmitt Pál köztársasági elnök is. Ez után az egyházi méltóság Semjén Zsolttal folytatott megbeszélést, délután pedig részt vett a Szent István-bazilika előtt tartandó szentmisén.

III. Senuda a találkozó után, a Budapesten felszentelendő első magyarországi kopt templomról azt mondta, hogy az nagyon jelentős lépés egyháza és annak kelet-európai jelenléte szempontjából. Úgy fogalmazott: ha szeretünk, és szeretetben élünk, akkor minden vallással együtt lehet működni.
Az egyházi vezető a Kopt Ortodox Egyház Pajzsa elismerést adott át Semjén Zsoltnak a keresztényi élet szolgálatában végzett tevékenységéért - áll a megbeszélést követően, az MTI-nek kiadott kommünikében.

 

Kopt Ortodox Egyház Pajzsa elismerést kapott Semjén Zsolt

Semjén Zsolt, III. Senuda (fotó: Botár Gergely)

 

A budapesti látogatása során a kopt egyházfőt a Pázmány Péter Egyetem díszdoktorává avatták. III. Senuda az intézmény bölcsészettudományi karának oklevelét Fodor György rektortól és Erdő Péter bíborostól vette át.
Az indoklás szerint "Őszentsége kimagasló hatású publikációs tevékenységéért", a bölcsészettudományok, ezen belül különösen az irodalom-, a filozófiai és a történelemtudományok területén végzett munkásságáért kapta a díszdoktori címet.

A budapesti látogatása során a kopt egyházfőt a Pázmány Péter Egyetem díszdoktorává avatták.

 

Semjén Zsolt, III. Senuda (fotó: Botár Gergely)


III. Senuda mind a mai napig részt vesz a közéletben, az Egyiptomot érintő kérdésekben sokszor ad hangot markáns véleményének. A kopt egyházban nagy ökumenikus nyitást valósított meg, a keleti ortodoxia képviselői mellett 2000-ben találkozott II. János Pál pápával is. Magyarországon 1996-ban járt, szerzetesként látogatott Pannonhalmára. (T.A)

forrás: MTI

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu