Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.20. - Monday, Bernát, Felícia napja van.

Külföld

Roma együttdöntési rendszer kidolgozása

2011. July 15. 08:47
Roma együttdöntési rendszer kidolgozása
Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár, július 14-én Prágában folytatott megbeszéléseket a romastratégiáról.

Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár.

Balog Zoltán a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár

Belling Vojtech-hel, a cseh EU-ügyekben illetékes államtitkárral és Monika Simunkovával, a cseh kormány emberi jogi biztosával tárgyalt.
Prága kész mindent megtenni azért, hogy a romastratégiában megfogalmazott célok és feladatok uniós szinten is megvalósuljanak - nyilatkozta Belling Vojtech, majd hozzátette : meggyőződése, hogy a dokumentum tartalmi színvonala nagyon jó, s ezért külön elismerés illeti meg Budapestet.
Csehország azt szeretné, ha a felek összehangolnák ezen az téren a lépéseiket a felhasználható EU-források lehívásánál. Csehország egy részén és a cseh társadalomban is, fokozott mértékben van jelen a nyomor. A megbeszélések fő témája a növekvő szegénység felszámolása volt.

Fokozott mértékben van jelen a nyomor.

A megbeszélések fő témája a növekvő szegénység felszámolása volt

Csehország nagy figyelemmel kísérte az európai romastratégia alakulását, és elfogadását igen fontos mérföldkőnek tartja.
Viszont a romák ügye súlyosabb annál mint, hogy kihagyják őket a róluk szóló kormányzati döntésekből, és súlyosabb annál, hogy azok végrehajtását kizárólag rájuk bízzák - fogalmazta meg Balog Zoltán.

Ezeken a területeken a romák és nem romák egyformán szegények.

Kidolgozzák „az együttdöntési rendszer mechanizmusát"

Emlékeztetett, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke között május végén jött létre az a megállapodás, amelyben százezer romát szeretnének bevonni a munka világába, ebbe beleértendő a közfoglalkoztatás is, illetve tízezer romát szeretnének érettségihez juttatni.
Annak érdekében, hogy be tudják vonni a döntésekbe kidolgozzák „az együttdöntési rendszer mechanizmusát", illetve áttekintik, milyen jogszabályokat kell ehhez megváltoztatni.

Farkas Flórián, Balog Zoltán és Járóka Lívia.

Farkas Flórián, Balog Zoltán és Járóka Lívia

A szociális földprogram pályázatrendszerében, eszköztámogatására 300 millió forintot különítettek el, s ehhez rendeltek egy további 1,1 milliárdos közfoglalkoztatási programot is.
Az államtitkár külön felhívta a figyelmet, hogy ahol roma munkásokat vonnak be ebbe a pályázati programba, az elbírálásánál plusz pontokat lehet kapni. Újdonság továbbá, hogy a cigány kisebbségi önkormányzatok is benyújthatják a pályázatukat, amennyiben együttműködnek a települési önkormányzatokkal.
Az ORÖ is megjelöli ezekhez a saját feladatait, monitoring hatásvizsgáló irodát hoztak létre, amely ellenőrzi a programok végrehajtását és nyilvánosságra hozza a pályázati pénzek elszámolását, illetve egy roma közlönyt is megjelentetnek a közeljövőben.
A kormány egy hárommilliárd forintos ösztöndíjprogram forrásainak a felét szeptembertől a tervek szerint, roma fiatalok oktatására fordítja.
Járóka Lívia, az Európai Parlament egyetlen roma képviselője, aki az EP roma-keretstratégiájával kapcsolatos álláspontjának egyik fő kidolgozója volt, kiemelte, hogy a romák megsegítésének nem etnikai, hanem területi, mikroregionális megközelítésen kell alapulnia.

Járóka Lívia, az Európai Parlament egyetlen roma képviselője.

Járóka Lívia (Fidesz-KDNP) az Európai Parlament egyetlen roma képviselője

Több tagállamában vannak ugyanis olyan különlegesen hátrányos területek, amelyeken a cigányság zöme is lakik, de ezeken a területeken a romák és nem romák egyformán szegények.
Egyes országok számára a GDP 4-6 százalékos emelkedését is hozná a cigányok integrálása - mondta Járóka Lívia.
Fontos szempont, hogy a roma-keretstratégia értelmében minden EU-tagállam saját akciótervet dolgoz ki, és ezeket a tagállami akcióterveket a Bizottság fogja ellenőrizni. Az EP-képviselő reményének adott hangot, hogy a roma-keretstratégia két-három éven belül már érezhető változást fog hozni az emberek életében.

B.N.
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu