Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.16. - Tuesday, Csongor napja van.

Külföld

Robotok is segítenek a pekingi téli olimpián

2021. November 10. 12:44
Robotok is segítenek a pekingi téli olimpián

A 2022. februárjában rendezett pekingi téli olimpián fontos feladatokat kapnak a robotok.

A szervezők jelezték, hogy számos robot fog munkálkodni a 2022-ben rendezett pekingi téli olimpián. A robotok több feladatot is ellátnak majd a februárban kezdődő világversenyen. Elsősorban logisztikai feladatokra tervezték a robotokat a japánok, azonban kávé készítésére, valamint érintésmentes kézbesítésre is betanítják őket. Mindezt úgy viszik véghez, hogy ki tudják kerülni az előttük lévő embereket, akadályokat, tárgyakat.

 

A beprogramozott robotok főleg a Vukoszung Arénában lesznek elhelyezve, ahol az olimpiai jégkorong mérkőzéseit tartják. A robotok képesek lesznek ledarálni a kávészemeket, azt belerakni a kávéfőzőbe, majd megfőzni a kávét, ehhez pedig összesen 4 perc szükséges számukra. A logisztikai robotokat a szervezők áruszállításra fogják használni. Egy robot akár 300 kilogrammnyi terhet is képes elszállítani.

 

Világszerte terjednek a robotok 

 

A robotok üzenettel jelzik a feladónak, ha megérkezett az áruval, a vásárló pedig a neki adott ellenőrzőkóddal tudja átvenni a rendelt terméket vagy árut. A csomag kézbesítését követően a robot visszamegy a helyére, ahol képes lesz fertőtleníteni és fetölteni magát.

 

A robotok a járvány szempontjából külön előnyös gépezetek lesznek a téli olimpián. Mindamellett, hogy a kávét vagy az árut kézbesítik, a járványügyi előírásokat is képesek betartani, hiszen folyamatosan fertőtlenítik a helyszínt, kézfertőtlenítőt biztosítanak a résztvevőknek, illetve emlékeztetik őket, hogy viseljenek maszkot.

 

Világszerte egyre több helyen használnak robotokat, amely tendenciát az ipari robotok eladásának növekedése is jelez. Az elmúlt egy évben világszinten 3 millió ipari robot működött és közel 13 százalékkal nőtt az újonnan termelésbe álló ipari robotok száma. A következő években további bővülés várható. Jelenleg Ázsiában a legkeresettebbek a hasonló robotok.

 

Forrás: MTI
CS.SZ.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu