Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.12.01. - kedd, Elza napja van.

Külföld

Őszre halasztaná

2003. január 10. 07:42
Őszre halasztaná
Egyes értesülések szerint a brit kormány az iraki háború néhány hónappal való elhalasztására akarja rávenni Washingtont.
Magasrangú brit kormányilletékesek véleménye szerint ugyanis egyenlőre nincs világos jogi alap az Irak elleni háborúra annak ellenére, hogy folyik az amerikai és a brit erők felsorakoztatása a Perzsa-öbölbe.

Diplomaták ugyanakkor arra figyelmeztették a brit kormányt, hogy csak akkor tudják elnyerni a Biztonsági Tanács támogatását egy katonai fellépéshez, ha a fegyverzetellenőrök "sarokba tudják szorítani" Szaddám Huszein iraki elnököt vagy úgy, hogy tiltott fegyverekre, tartozékokra bukkannak, vagy ha az iraki vezetés megtagadja a hozzáférést katonai létesítményeihez, illetékeseihez.

Feltételezések szerint a katonai akcióra a forróság miatt nyár előtt kerül sor, de az őszi időzítés ugyanilyen ésszerű lenne, és ezalatt Szaddám Huszein az ellenőrök alapos kényszere alatt állna.

Egy konzervatív brit napilap írása szerint a brit hadsereg körében elrendelt mozgósítás ellenére a kormány háborús retorikája az elmúlt hetekben jelentősen enyhült. Jack Straw külügyminiszter a minap már csak 60-40 százalékos esélyt adott egy katonai fellépés lehetőségének. A brit miniszterelnök szóvivője pedig egy sajtóértekezleten szintén azt közölte, hogy január 27-e - amikor Hans Blixnek a BT elé kell terjesztenie az ellenőrök első átfogó jelentését - nem jelent végső határidőt a háború megindítására.
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu