Belföldi hírek

H I R D E T É S
2023.03.20. - hétfő, Klaudia napja van.

Külföld

Óriási vitát váltott ki az RMDSZ óriásplakátjai Romániában

2016. október 26. 11:30
Óriási vitát váltott ki az RMDSZ óriásplakátjai Romániában

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a tulajdonképpeni választási kampány előtt kívánta megszólítani az erdélyi nagyvárosok lakosságát, ám az óriásplakátok élénk vitákat váltottak ki. A kolozsvári helyi rendőrség felszólítására a reklámfelületet biztosító cég kedden nekilátott az óriásplakátok eltávolításának.

A múlt hétvégén jelentek meg a plakátok Kolozsváron és Nagyváradon, román nyelven a következő olvasható rajtuk: Megmentjük Kolozsvárt (Nagyváradot)! Bukaresttől. Az adóink Erdélyt gazdagítsák. Ne a fővárost! A plakátok mind a közösségi médiákon, mind különböző blogokon és hírtelevíziókban nagy vitát váltottak ki, így a nacionalista hangvételű Antena 3 televízió meghívottjai Románia titkos feldarabolási tervéről beszélgettek a plakátok kapcsán egy műsorban. A Szociáldemokrata Párt (PSD) Kolozs megyei szervezete hétfőn elszakadáspárti retorikával vádolta az RMDSZ-t, mely - szerinte - a '90-es évek hangulatát idézi.

 

Az RMDSZ választások előtti óriásplakátja

Kovács Péter szerint a rendőrség alkotmányellenesen járt el, amikor felszólították a reklámfelületet biztosító céget a plakátok eltávolítására

 

Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnök a Transindex portálon közölt véleménycikkben csodálkozásának adott hangott amiatt, hogy egyesek csak most veszik észre, hogy az RMDSZ számára 26 éve Erdély élvez elsőbbséget. "Decentralizálásról és szubszidiaritásról beszélünk, amikor követeljük, hogy az adóink ne Bukarestet gazdagítsák. Azt kérjük, amit mindig is kértünk: építsük le a központosított államot, bízzunk meg a helyi és megyei önkormányzatokban, adjunk át minden lehető hatáskört és az ezzel járó forrásokat. A külügyi és védelmi területeken kívül nem indokolt Bukarestben központosítani. Úgy gondoljuk, hogy ami jó Erdélynek, az jó Romániának" - fogalmazott írásában Kovács Péter.

 

/T.D.

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2023. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu