Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.07.07. - kedd, Appolónia napja van.

Külföld

Óriási aszálykár

2002. december 02. 19:37
Óriási aszálykár
A pusztító aszály, amely tönkretette Ausztrália keleti részében az őszi termést, a tavaszi termésben is súlyos károkat okoz.
A kormány becslései szerint az októbertől márciusig tartó tavaszi és nyári hónapokban a rizs, a gyapot és a cirok a tavalyinál 70 százalékkal lesz kisebb.

Vannak olyan térségek, ahol száz év óta nem volt ilyen szárazság.

Őszi gabonából nyolc év óta a legrosszabb termés, 16,24 millió tonna várható, ez 44 százalékkal kisebb a márciussal zárult legutóbbi idény 37,24 millió tonnás termésénél.

Búzából húsz év óta jövőre ígérkezik a legrosszabbnak a termés, a legújabb előrejelzések szerint 9,98 millió tonna, a tavalyi 23,96 millió tonnás termés után.

Az aszály hatása a tavaszi gabonatermésre még csak ezután fog jelentkezni. A tartós szárazság és a nem elégséges öntözés jelentősen visszaveti a gyapot, a rizs, és a ciroktermesztést is. Bár Ausztrália hagyományosan nagy gabonaexportőr, de az őszi gabonatermés visszaesése jelentősen csökkenti az exportlehetőségeket, és gabonaimportot tesz szükségessé.

Tavaszi búzával becslések szerint 41 százalékkal kisebb területet, 940 ezer hektárt ültetnek be, mindenekelőtt az öntözéshez szükséges víz hiánya miatt. Cirokból ősszel 855 ezer tonna várható, az előző évi 1,78 millió tonna helyett. Rizsből az új termés 380 ezer tonna lesz, az előző évi 1,29 millió tonna helyett.

Az ausztrál kormány a mezőgazdasági károk miatt lefelé módosította a jövő júniussal végződő pénzügyi évben várható gazdasági növekedés előrejelzését is: a korábbi 3,75 százalék helyett most a GDP 3 százalékos növekedését várják.
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu