Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.02.27. - Tuesday, Ákos, Bátor napja van.

Külföld

Orbán Viktor miniszterelnök beszédét várják Erdélyben

2011. July 22. 12:33
Orbán Viktor miniszterelnök beszédét várják Erdélyben
Orbán Viktort várják Tusnádfürdőre, Traian Basescu jelenlétére egyelőre nem számítanak a Bálványosi Nyári Szabadegyetem szombati, július 23-i zárónapján.
A miniszterelnök Tőkés Lászlóval, az Európai Parlament alelnökével együtt tart előadást a nemzet egyesüléséről.

Pásztor István,Toró T. Tibor,Brenzovics László,Németh Zsolt. 22. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos), a romániai Tusnádfürdőn. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

22. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos),a romániai Tusnádfürdőn

A beszélgetést Németh Zsolt, a külügyminisztérium parlamenti államtitkára moderálja majd.
A szervezőknek ma, július 22-én délelőtt még nincs tudomásuk arról, hogy Orbán Viktor ott tartózkodása során találkozik-e más helyszínen a román államfővel vagy Emil Boc kormányfővel.

Az esti vihar a sörsátrakat elfújta 2011. július 20-án a 22. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos). MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Az esti vihar elfújta a sörsátrakat 2011. július 20-án

 

Kissé hűvösebb időre keltek a tusnádfürdői táborlakók de szerencséjükre a nap kisütött és esőcseppek sem zavarták meg a tervezett előadások menetét.

A július 20-i, szerda esti heves vihar után azonban nehezen tért magához a tábor közönsége. A hirtelen feltámadt orkán erejű szél kidöntött egy fát az üdülőtelepen, megrongált néhány gépkocsit és az egyik előadósátrat is elsodorta. Több panzió áram nélkül maradt.
A tábor területén 17 sátorban zajlanak különböző témákról előadások. Csütörtökön, július 21-én délelőtt az új fejlesztési stratégiákról beszéltek az előadó szakemberek.

Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdaságért felelős államtitkára úgy fogalmazott, hogy többféle válság van. Az elmúlt két-három évben pénzügyi válságnak lehettünk tanúi, amelynek komoly kihatásai voltak Magyarországra is. Most viszont már egy másik válságról, az államok válságáról beszélhetünk. A magyar gazdaságpolitika egyik legfőbb iránya a saját piac visszaszerzése - mondta az államtitkár.

Christopher P. Ball, az amerikai Quinnipac Egyetem tanára az országa utóbbi években tapasztalt gazdasági folyamatait foglalta össze. "Most kell megfizetni az ingyen ebéd árát" - mondta. Kedvez Közép-Európának, hogy Kínában növekedtek a munkaerő- és termelési költségek. Eközben - ahogy néhány évtizeddel ezelőtt Japán - most Kína fekteti be a gazdasági növekedésből felhalmozott vagyonát külföldön. Az egyetemi tanár ezért is tartja jónak, hogy Magyarország együttműködési lehetőségeket keres Kínával. A változások pozitív hatásai meglátása szerint a következő években láthatóvá válnak és megindul a gazdasági növekedés is.

Egy résztvevő esőáztatta ruháit teregeti ki sátrára a 22. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Egy résztvevő esőáztatta ruháit teregeti ki sátrára

 

Hídvégi Balázs nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkár úgy vélekedet: „a Kárpát-medence országaiban a kis- és közepes vállalkozásokat kell segíteni. Újra kell éleszteni a gazdasági szakdiplomaták Kárpát-medencei hálózatát".

Juhász Jácint, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem dékánhelyettese szintén a hitelezés fontosságáról beszélt.

Mátis Jenő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Gazdasági Bizottságának alelnöke, kifejtette: „a Kárpát-medencében ezeréves gazdasági rendszert szakítottak szét, amely azóta sem állt újra össze". Ezért üdvözölte a magyar kormánynak a Kárpát-medencei gazdasági térség kialakítására irányuló törekvéseit.

Az esti vihar eredménye. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

2011. július 20-án a 22. Bálványosi Nyári Szabadegyetem

 

A társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár, Balog Zoltán elmondta, hogy a magyarországi cigánypolitika nem lehet csupán szociális vagy úgymond közbiztonsági kérdés, hanem nagyon fontos nemzetstratégiai kérdés is, egy erős nemzet elképzelhetetlen sikeres cigányintegráció nélkül. A kormány azért dolgozta ki az európai uniós keretstratégiát, mert úgy gondolta: „ha már Magyarország nem tudja kikerülni ezt a kérdést, legalább álljon az ügy élére" - fogalmazott az államtitkár.
Becsey Zsolt külgazdaságért felelős államtitkár szerint a közös érdek az, hogy a térség prosperáló legyen, ennek alapját pedig az erős nemzeti vállalatok adhatják. Az erős vállalati szektor erős kutatási és fejlesztési tevékenységet jelent. Közösen kell fellépni, hogy ne alakuljon ki egy "másodosztályú" Európa.

július 21. Közönség a magyar Magna Cum Laude zenekar koncertjén. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Közönség a magyar Magna Cum Laude zenekar koncertjén

 

Ódor Bálint EU-ügyekért felelős helyettes államtitkár az EU-elnökség szemszögéből vizsgálva rámutatott, a kohéziós politika, az agrárpolitika, az energiapolitika, illetve a Duna-stratégia tető alá hozása volt a legfontosabb kérdés.

Szerdán délután a közép-európai energiapolitikai kihívásokról szóló vitában Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyekért felelős államtitkára elmondta: „várhatóan szeptemberben a parlament is elfogadja Magyarország középtávú energiastratégiáját".

A stratégia egy-két évtized alatt próbálja majd egyesíteni az energiaellátás biztonságát, versenyképességét és fenntarthatóságát szem előtt tartó koncepciókat. Az állami szabályozórendszer megerősítése, hatáskörének bővítése kifejezetten fontos - állapította meg az államtitkár, aki ugyanakkor az állam tulajdonosi pozícióit is erősítené. Úgy vélte, Magyarország a MOL és az MVM segítségével a nemzetközi energiatranszfer fontos állomása lehet egy erőteljes regionális együttműködési rendszer keretében.

 

B.N.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu