Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.25. - Saturday, Orbán napja van.

Belföldi hírek

Orbán: A Magyarország és Szaúd-Arábia közti párbeszéd újraindult

2011. October 05. 10:53
Orbán: A Magyarország és Szaúd-Arábia közti párbeszéd újraindult
A magyar politikai-üzleti delegáció Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével hétfőn érkezett Rijádba, többek között azzal a céllal, hogy Magyarország és Szaúd-Arábia között megkezdődjön a gazdasági együttműködés.
Orbán Viktor egy politikai és üzleti delegáció élén érkezett a Közel-Kelet legnagyobb területű országába hétfőn, ahová tíz évvel ezelőtt már vezetett egy hasonló delegációt, amikor is az volt a cél, hogy bevonják a magyar gazdaság jelentős külkereskedelmi partnerei közé az arab világot, így Szaúd-Arábiát is. Miután azonban 2002-ben elveszítették a választásokat, ez a kapcsolatrendszer lényegében zátonyra futott. Most éppen azért látogattak Szaúd-Arábiába, hogy újrainduljon a két ország között a politikai párbeszéd, és megkezdődjön a gazdasági együttműködés.

Orbán Viktor

A magyar politikai-üzleti delegáció Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével hétfőn érkezett Rijádba (fotó: Burger Barna)

 


A háromnapos látogatásra Szaúd-Arábia érkezett Orbán Viktorral mások mellett Martonyi János külügyminiszter, Matolcsy György nemzetgazdasági és Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár és Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár. A delegáció tagja Baranyay László, a Magyar Fejlesztési Bank elnöke, Pleschinger Gyula, az

Szaúd-Arábia

Államadósság-kezelő Központ igazgatója, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, valamint Mészáros György, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnöke is, továbbá több üzletember.

Szép jövő előtt áll Magyarország és Szaúd-Arábia a pénzügyi együttműködés területén Orbán Viktor szerint. A magyar kormányfő azt mondta, várakozásaiknak megfelelően "rendkívül sikeres" tárgyalásokat folytattak a közel-keleti országban, és több egyezményről is megállapodás született. Példaként említette a külügyminiszterek megállapodását, amelyet alá is írtak, továbbá azt, hogy hamarosan aláírják a beruházásvédelmi, valamint a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményeket.

A miniszterelnök elutazása előtt, szerda délelőtt megbeszélést folytat a magyar delegáció üzletembertagjaival, majd látogatást tesz a rijádi Abdel-Azíz Király Kulturális Központban.

MTI/MCOnet

-kt-

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu