Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.18. - Thursday, Andrea napja van.

Külföld

Önvezető óceánjáró debütált

2022. June 22. 19:00
Önvezető óceánjáró debütált

Sikeresen teljesítette az első 10.000 tengeri mérföldet a világ eddigi egyetlen önvezető óceánjárója.

Túl van 10.000 tengeri mérföldön a világ legelső olyan óceánjárója, amely autonóm navigációval működik. A Prism Courage nevezetű önvezető óceánjáró a szárazföldi autonóm járművek alapján állt át az automatizált navigációra.

 

Az önvezető navigációt a Hyundai 1,5 éve létrehozott leányvállalata, az Avikus fejlesztette ki. Az Avikus fejlesztésével valósult meg a világon először, hogy valódi kapitány nélkül távolodott el egy óceánjáró a partoktól. A cég már korábban, még 2021-ben mutatta be legelső hasonló fejlesztését. Akkor egy 12 üléses autonóm tengerjárót lepleztek le.

 

Az önvezető óceánjáró hajókról eddig még kevesen hallottak 

 

A szoftvert az elmúlt 1,5 évben folyamatosan fejlesztették és mára már olyan szintre innoválták, hogy képes működtetni és irányítani az óriási hajót. A navigáció mesterséges intelligenciával azonosítja a közelben lévő hajókat, a hullám magasságot és az időjárást.

 

A vállalat május 1-jén indította el a Prism Courage-t és több mint 1 hónap alatt közel 20.000 km-t utazott a tengeren. A hajó a Mexikói-öböl mellől indult és a Panama-csatornán is átkelt mielőtt megérkezett Dél-Koreába.

 

A fejlesztés az önvezető hajózást nagymértékben fellendítheti.

 

Forrás: Index
CS.SZ.

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu