Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.13. - Saturday, Jenő napja van.

Külföld

Öngyilkos terrortámadások Brüsszelben

2016. March 23. 12:33
Öngyilkos terrortámadások Brüsszelben

Belgium fővárosában két helyszínen, a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren, és az uniós intézmények közelében lévő brüsszeli metróállomáson történt robbantás kedd reggel. A terrorcselekményt az Iszlám állam vállalta magára.

Yvan Mayeur brüsszeli polgármester arról számolt be, hogy a metróállomáson történt robbantásnak legalább húsz halálos áldozata van, és százhatan sebesültek meg. A belga főváros tűzoltóságának szóvivője pedig azt közölte, hogy a repülőtéren - ahol két robbanás is történt - tizennégyen haltak meg, és kilencvenhatan megsebesültek. Az elkövetőket - akik öngyilkos merénylők voltak - már részben azonosították: az öngyilkos robbantásokért egy körözött testvérpár, Khalid és Ibrahim el-Bakraoui felelős. Ibrahim a légikikötőben robbantotta fel magát, Khalid pedig fél órával később egy brüsszeli metróállomáson - közölte az RTBF belga közszolgálati televízió rendőrségi forrásokra hivatkozva. A második repülőtéri kamikaze akció elkövetője még ismeretlen. Szökésben lévő társukat Najim Laachraouit, a merénylet másnapján fogták el. Ő tavaly ősszel Magyarországon keresztül érkezett vissza Szíriából Belgiumba - közölte a belga államügyészség. Rendőrségi források szerint a terrortámadásokban a tavaly novemberi párizsi merényletek feltételezett főszervezője, a néhány nappal ezelőtt kézre kerített Salah Abdeslam is részt vett volna.A brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér a robbantások után


Belgiumban kedden háromnapos nemzeti gyászt hirdettek ki. Kedd este Brüsszel központjában spontán megemlékezést tartottak, szerdán délben pedig egy percre megállt az élet a belga fővárosban: néma csenddel emlékeztek a több mint harminc emberéletet követelő terrortámadásra.


MTI / MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu