Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.16. - Tuesday, Valter napja van.

Belföldi hírek

Oktatási együttműködés Izraellel

2011. August 17. 07:57
Oktatási együttműködés Izraellel
Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és Daniel Ajalon izraeli külügyminiszter-helyettes aláírta a magyar kormány Izraellel kötött, oktatási és tudományos életet érintő együttműködési megállapodását - olvasható a minisztérium honlapján megjelent tájékoztatóban.
Különböző csereprogramok 1990 óta teszik lehetővé a két nép kultúrájának, nyelvének megismerését, diákok és szakértők (tanárok, kutatók) együttműködését. A programoknak köszönhetően mindkét államban jelentős számú cserediák tanul, hazánkban évente 1000 fő körüli az Izraelből érkezett tanulók száma - áll a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közleményében, amelyet a magyar-izraeli találkozó után adtak ki.

Az ünnepélyes eseményen részt vett Aliza Bin-Noun, Izrael Állam Magyarországra akkreditált nagykövete és Dorit Nachum Zats a Budapesti Izraeli Nagykövetség konzulja.

Aliza Bin-Noun, Daniel Ayalon, Réthelyi Miklós (fotó: Árvai Károly)

A most megkötött megállapodás 2014-ig hatályos. Az együttműködés kiterjed a köz-, és felsőoktatásra, valamint a nemzetközi szervezetek így például az UNESCO, az Európai Unió, valamint az Európa Tanács oktatási programjaiban való kooperációra.
Az együttműködés fontos részét képezik az ösztöndíjprogramok.

Mindkét államban jelentős számú cserediák tanul, hazánkban évente 1000 fő körüli az Izraelből érkezett tanulók száma

A most megkötött megállapodás kiterjed a köz-, és felsőoktatásra is
fotó:MTI


A megállapodás szerint a Pool ösztöndíjkeretből a magyar fél által biztosított támogatást a graduális, posztgraduális, doktori, illetve kutatói képzésben bármely tudományterületen igénybe lehet venni. Izrael évente egy akadémiai évre és az Ulpan Nyelviskola nyári kurzusaira biztosít ösztöndíjakat a magyar köz-, és felsőoktatásban tanuló diákok, oktatók, kutatók részére - derül ki Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és Daniel Ajalon izraeli külügyminiszter-helyettes találkozója után kiadott közleményből. (T.A)
forrás:kormany.hu
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu