Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.18. - Saturday, Erik napja van.

Külföld

Nyomásgyakorlással változhat az új ukrán oktatási törvény

2017. September 20. 09:58
Nyomásgyakorlással változhat az új ukrán oktatási törvény

Az új ukrán oktatási törvény értelmében az országban élő kisebbségeknek részben ukrán nyelven kellene tanulniuk a középiskolákban és a felsőoktatási intézményekben. Az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója, Törcsi Péter szerint, valamint Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet elemzője szerint nyomásgyakorlással módosítható a törvény.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a héten közölte, hogy Magyarország az ENSZ-hez fordul a törvény módosítása miatt, mert Ukrajna döntése a világszervezet kisebbségi szabályait is sérti. Fodor Csaba kiemelte, hogy rendkívül súlyos helyzettel kerültünk szembe, ami a nagyjából 150 ezres kárpátaljai magyarság alapvető kulturális jogainak csorbításáról szól, de az Ukrajnában élő más nemzeti kisebbségeket is érinti az ügy. Törcsi Péter úgy vélekedett, hogy közép- vagy hosszú távon elérhető, hogy ukrajnai ügyek akadályozásával, szankciók révén később módosítsák a jogszabályt.

 

Nyomásgyakorlással változhat az új ukrán oktatási törvény

Petro Porosenko ukrán elnök már aláírta az új oktatási törvényt, amely sérti a kárpátaljai magyarság számára biztosított oktatási és anyanyelvhasználati jogokat

 

Kifejtette, hogy Ukrajnának sok célja van, többek között az Európai Unióhoz való csatlakozás, ugyanakkor az uniós társulási szerződést is sérti a törvény. Elmondta, hogy jogilag nem tudják visszavonatni a törvényt, de politikai nyomásgyakorlása, szankciókra van lehetőség. Az Országgyűlés is megállapította, hogy az oktatási törvény korlátozza a kárpátaljai magyarság számára az ukrán törvények által jelenleg biztosított oktatási és anyanyelvhasználati jogokat. Petro Porosenko ukrán elnök szerint senkinek sem tiltják meg  a kisebbségi nyelvtanulást, mindössze az ukrán nyelv jelenlétét erősítenék. A törvényszöveget egyelőre sokféleképpen lehet értelmezni, ám sok múlik majd a végrehajtáson, az ukrán kormány hozzáállásán.

 

/T.D.

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu