Belföldi hírek

H I R D E T É S
2017.10.18. - szerda, Lukács napja van.

Külföld

Nógrádi: nem tudni, hol kezd el dőlni a dominó

Nógrádi: nem tudni, hol kezd el dőlni a dominó

A Perzsa-öbölből nemrégiben hazaérkező Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő szerint miközben az Egyesült Államok, Ausztrália, a gazdag arab országok másodpercek alatt képesek voltak megvédeni határaikat, Európa továbbra is védtelen, kiszolgáltatott, csak toporog, és képtelen egységes megoldást találni.

A Perzsa-öbölben várják ugyan a vendégmunkásokat, de csak két évre kaphatnak vízumot, ha pedig az lejárt, és nem hosszabbítják meg újabb két évre, nagyon gyorsan el kell hagyniuk az országot. Ezek a vendégmunkások vehetnek lakást is, ott, ahol engedik, de állampolgárságot például gyakorlatilag soha nem kaphatnak. Szaúd-Arábia egyébként háromezer sátorral várja a dolgozni akaró szíriai vendégmunkásokat, ám a sátrak üresen állnak – emlékeztetett Nógrádi. Eközben a Közép-Kelet a robbanás szélén van, és a megoldásnak még a látszata sem látszik. Az oroszok, a nyugatiak, a törökök továbbra is külön blokkot alkotnak, a helyzet pedig egyre reménytelenebb: a lakosság fele már külföldre ment, vagy belső migrációban él. Eközben Törökország a a végveszély szélén van, Libanonban polgárháború dúl, Jordánia már képtelen ellátni a menekülteket, a Közép-Kelet a robbanás szélén van, bármikor bárhol háború törhet ki, ám erről Európa a szokása szerint nem vesz tudomást.


 Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az M1 Híradó stúdiójában


A balkáni térség pedig nem készült fel a hatalmas migránstömegre, a koldusszegény Macedónia 10-15 éven belül a megmaradásáért küzdhet egy esetleges Nagy-Albánia–koncepcióval szemben, a jugoszláv polgárháború igazi vesztese, Szerbia szintén nagy szegénységgel küzd. Nem véletlen, hogy az Iszlám Állam mindkét helyen toborozni próbál, nem egyszer sikerrel. Ebben a folyamatban a térség minden országa vesztes, nem tudni, hol kezd el dőlni a dominó, és annak milyen hatása lesz.


M1 / MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2017. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu