Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.23. - Thursday, Dezső napja van.

Külföld

Német kutatók körbehajózták a frissen leszakadt jéghegyet

2021. March 17. 10:26
Német kutatók körbehajózták a frissen leszakadt jéghegyet

Rég nem látott méretű jégtömb szakadt le az Antarktisz selfjegéről, amelyet egy közelben tartózkodó jégtörő kutatóhajó sikeresen körbe tudott hajózni. Az eseménynek tudományos jelentősége van, ritkán lehet így vizsgálni a kialakult természeti közeget.  

A német Polarstern, vagyis sarkcsillag nevű jégtörő hajó legénysége részesülhetett abban a nem mindennapi lehetőségben, hogy az Antarktiszról frissen leszakadt gigajégtömböt körbehajózza. A jéghegynek még neve is van, A74-nek nevezték el korábban a kutatók. A hajózási manőverről műholdfelvétel készült. 

 

A műholdfelvétel

 

A soha nem látott mértékű jégolvadásnak előnyei is vannak a Déli-sarkon, a hatalmas jéghelyek leszakadása ugyanis különleges alkalommal kecsegteti a kutatókat. A jéghelyek közé beszoruló friss víz és annak élővilága, illetve a frissen hozzáférhető jég alatti réteg is vizsgálható lesz. Ilyenre legutóbb ötven éve volt lehetősége a kutatóknak, amikor 1971-ben erről a szakaszról leszakadt egy hasonló méretű jégtömb. 

 

Az A74 egy 1290 négyzetkilométeres fagyott óriás, amelyet március közepén sikerült körbehajózni, a leszakadását követő második héten. Meglehetősen szűk csatorna alakult ki az A74 és aBrunt-selfjég közt, de a Polarsternnek sikerült a navigáció. A hajó egyébként egy közeli expedícióra készült, ezt nem is tervezték, viszont kihasználták a különleges helyzetet a kutatásra, a fedetlen tengerfeneket és a fölötte tornyosuló víztömeget most úgy éri a napfény, a szél és a hőmérséklet ingadozása, ahogy 1971-ben. 

 

A nem tervezett mintavétel után a kutatók várják, mi történik a selfjéggel a leszakadást követően, egyfajta megfigyelő időszak következik most. Arra számítanak, hogy egy második jéghegy is hamarosan letörik.  

 

 

 

M. A. 

Forrás: mti

Fotó: bbc.com

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu