Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.12.01. - kedd, Elza napja van.

Külföld

Nem lesz vezető

2003. január 13. 16:41
Nem lesz vezető
Annak ellenére, hogy példátlan mértékben erősödött az euró, az EU 2010-re sem válik a világ legversenyképesebb gazdaságává.
Az okok: lassú gazdasági növekedés és a reformok végrehajtásához hiányzó politikai akarat.

A Európai Bizottság az EU gazdasági jövőjét taglaló, kulcsfontosságú dokumentum alapján teszi meg észrevételeit, kiemelve a tagországok eltérő gazdasági helyzetében rejlő veszélyeket.

Svédország és Dánia például messze jobb helyzetben van, mint Görögország, Olaszország vagy Franciaország.

A márciusi EU-csúcstalálkozóra előkészített bizottsági tervezet arra is figyelmeztet, hogy az EU tagországai között fennálló, gazdasági teljesítménybeli különbségek a jövőben - a 2004-ben esedékes bővítést követően - tovább nőnek majd.

A brüsszeli csúcstalálkozó fontos feladata lesz megoldásokat találni a gazdasági reformok fellendítésére.

A 2000 márciusában, Lisszabonban útjára indított gazdasági reformcsomag célja az volt, hogy 2010 végére a japán és egyesült államokbeli gazdaságnál versenyképesebbé tegye az Európai Unió gazdaságát.

A bizottság keményen bírálja a tagországok kormányait, amiért azok nemhogy sürgették volna, hanem lelassították a gazdasági reformok megvalósítását. Az EU kormánya felszólítja a tagországokat, hogy a következő 12 hónapban hajtsák végre az esedékes munkaerő-piaci, pénzügyi és termékpiaci reformokat.

A tervezet arra is figyelmeztet, hogy 2004-ben - az európai parlamenti választások, a bizottság mandátumának lejárta és a bővítés esztendejében - intézményi bénulást is bekövetkezhet az EU-ban.

A sajtó szerint aggodalmat keltő jelentés azzal egyidőben kerül nyilvánosságra, hogy a bizottság kénytelen volt tudomásul venni: a közös európai piac a javak szabad áramlását tekintve tökéletesnek nevezhető ugyan, ám a szolgáltatások szabad áramlását illetően messze nem működik megfelelően.
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu