Belföldi hírek

H I R D E T É S
2023.03.30. - csütörtök, Auguszta napja van.

Külföld

Nagyszabású infrastrukturális beruházások Amerikában

2018. február 14. 14:53
Nagyszabású infrastrukturális beruházások Amerikában

Donald Trump amerikai elnök az előterjesztett 2019-es költségvetési terv keretében a nagyszabású infrastrukturális beruházásokat és a védelmi kiadások növelését vázolta.

Donald Trump 4,4 ezer milliárd dolláros költségvetési tervezete a 2019-es költségvetési évre jelentősen megnövelve tartalmaz védelmi kiadásokat, míg jelentősen csökkentve egyes, alanyi jogon járó szociális kiadásokat. A terv tartalmazza az amerikai-mexikói határon építendő fal költségeit, valamint a régóta várt infrastrukturális beruházásokra vonatkozó elképzeléseket is. A "Hatékony, hasznos, megbízható: egy amerikai költségvetés" címet viselő terv 18 milliárd dollárt különítene el a déli határfalra, 85,5 milliárdot szánna a veteránok egészségügyi ellátásának javítására, 13 milliárdot irányoz elő az opiát tartalmú kábítószerek rendkívül elterjedt fogyasztásának visszafogására és a kábítószerfüggők kezelésére.  

 

Nagyszabású infrastrukturális beruházások Amerikában

Donald Trump 4,4 ezer milliárd dolláros költségvetési tervezete 1,5 ezer milliárd dollárt fordítana az infrastruktúra megújítására

 

A javaslat leginkább várt eleme azonban az amerikai infrastruktúra megújítására, újjáépítésére vonatkozik. Erre a Fehér Ház 1,5 ezer milliárd dollárt kívánna fordítani. Trump az amerikai utak, országutak, hidak és más infrastrukturális elemek teljes megújítását vázolta fel, s elemzők szerint egyúttal megváltoztatná annak módját is, ahogyan a szövetségi állam "kezeli" az infrastrukturális beruházásokat. Az eddiginél jóval nagyobb felelősség hárulna a szövetségi államokra, ez azonban egyúttal a helyi adók jelentős emelését is előrevetíti. A tervet bejelentő beszédében Trump leszögezte: "sürgősen szükség van Amerika összeomló infrastruktúrájának újjáépítésére", és hozzátette, hogy "ez lesz Amerika történetének legnagyobb és legbátrabb infrastrukturális beruházása". 

 

MTI/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2023. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu