Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.12.09. - csütörtök, Natália napja van.

Külföld

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter nem indul a novemberi szenátusi választásokon

2020. január 08. 15:53
Mike Pompeo amerikai külügyminiszter nem indul a novemberi szenátusi választásokon

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter nem indul a novemberi szenátusi választásokon - írta az amerikai sajtó a külügyminiszterhez közelálló forrásokra hivatkozva.

Az amerikai diplomácia irányítója sajtóhírek szerint még hétfőn tájékoztatta e döntéséről Mitch McConnellt, a szenátus republikánus frakciójának vezetőjét. Ez egyben azt is jelenti, Pompeo nem mond le a külügyminiszteri posztjáról, hogy a kansasi szenátori székért kampányoljon. McConnell - a sajtót tájékoztató, de neve elhallgatását kérő forrás szerint - úgy gondolja, hogy Pompeo "hihetetlen munkát végez külügyminiszterként, és az országnak pontosan azon a poszton van rá szüksége, ahol most van". A sajtótájékoztatóján Pompeo kérdésre válaszolva sem kívánt kitérni ez ezt firtató részletekre, de röviden megerősítette, hogy szenátori indulása "nem hír", és addig marad a külügyminisztérium élén, amíg Donald Trump elnök akarja.

 

 

Az 56 éves Pompeo korábban Kansas képviselője volt a szövetségi képviselőházban, és az elmúlt hetekben sok hír látott napvilágot arról, hogy tekintélyes republikánusok bátorították őt az indulásra a szenátusi posztért is. A Republikánus Pártnak ugyanis csupán 53:47 arányú többsége van a szenátusban, és úgy vélik, Pompeo szenátorrá választásával erősödhetnének. A külügyminiszter erős támogatottságnak örvend Kansasban, miközben a jelöltségét már bejelentő Kris Kobach győzelmét nem tartják egyértelműnek.
    Mike Pompeo Donald Trump egyik legszorosabb tanácsadójának számít Washingtonban. A jó kapcsolat még akkor alakult ki közöttük, amikor Pompeo - 2017 januárjában - a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója lett. Az elnök egyszer azt is mondta: ő az egyetlen, akivel soha nem keveredett vitába. A külügyminiszternek kiváló a munkakapcsolata Jared Kushnerrel, a Fehér Ház egyik főtanácsadójával, Trump vejével is.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu