Belföldi hírek

H I R D E T É S
2023.12.04. - Monday, Barbara, Borbála napja van.

Külföld

Merkel háborús veszélyt feltételez, és legalizálná a bevándorlást

2015. November 04. 12:23
Merkel háborús veszélyt feltételez, és legalizálná a bevándorlást

Törökországgal együttműködve véget kell vetni az illegális bevándorlásnak a görög-török uniós külső határon, és dönteni kell egy "legális menekültkontingens" áttelepítéséről Törökországból az EU-ba - mondta Angela Merkel német kancellár november 3-án Berlinben, a német iparvállalatok szövetségének konferenciáján.

Az elképzelés már szerepel a bajor testvérpárt (CSU) vezetőjével, Horst Seehoferrel közösen kidolgozott  tervezetben is. Ez a bajor miniszterelnök ultimátuma után született. Seehofer ugyanis megfenyegette a kancellár asszonyt: saját hatáskörbe veszi a határellenőrzést, amennyiben nem sikerül a válsággal kapcsolatban közös nevezőre jutniuk. A konferencián Angela Merkel elmondta: a menekültválságon "nem lehet a német-osztrák határon úrrá lenni". "Ha túl kicsiben gondolkodunk és túlságosan önmagunkra vonatkoztatva gondolkodunk" a problémáról, akkor nagy veszélybe kerül Európa - tette hozzá.


Angela Merkel


Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor miniszterelnök az európai menekültválságról rendezett rendkívüli csúcstalálkozó kezdetén az Európai Bizottság brüsszeli székházában 2015. október 25-én. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs


Bár német lapértesülés szerint a kancellár asszony a német határok lezárásával fenyegetett az október 25-ei brüsszeli csúcstalálkozón, ma már egy nyugat-balkáni katonai konfliktust vízionál erre az esetre. November 2-án pártja, a CDU darmstadti fórumán hangsúlyozta: nem akarja az ördögöt a falra festeni, de gyorsabban megtörténhet, mint bárki gondolná, hogy a régióban a viták tettlegességé fajulnak, és olyan folyamatokat indítanak be, amelyeket senki nem kíván.


MTI/MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2023. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu