Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.22. - Monday, Csilla napja van.

Külföld

Megkapta‌ ‌az‌ ‌első‌ ‌rák‌ ‌elleni‌ ‌kísérleti‌ ‌vakcinát‌ ‌egy‌ ‌beteg‌ ‌

2021. June 23. 10:28
Megkapta‌ ‌az‌ ‌első‌ ‌rák‌ ‌elleni‌ ‌kísérleti‌ ‌vakcinát‌ ‌egy‌ ‌beteg‌ ‌

A BioNTech kifejlesztett egy rák elleni kísérleti vakcinát, amelyet már ki is próbáltak egy melanomában szenvedő betegen - közölte a vállalat.

A BioNTech beoltotta az első páciensét az általuk kifejlesztett rák elleni, kísérleti vakcinával. A BioNTech rákos megbetegedések elleni vakcináját, az úgynevezett BNT 111-et Libtayoval kombinálták, amely egy immunonkolőgiai szer.

 

A vállalat a kísérleti fázisban 120 rákos beteget tervez beoltani és rajtuk tesztelik majd le azt is, hogy mennyire eredményes és biztonságos, ha a két említett szert együtt alkalmazzák. A BNT 111-et és a Libtayo-t nem csak együtt, de külön-külön is értékelik majd hatékonyság szempontjából a kutatók.

 

"Célunk, hogy kihasználjuk az immunrendszer erejét a rák és a fertőző betegségek ellen. Sikerült demonstrálnunk az mRNS vakcinákban rejlő lehetőségeket a Covid-19 kezelésében. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a rák globális egészségügyi fenyegetés, még a jelenlegi világjárványnál is rosszabb" - közölte a BioNTech társalapítója, Özlem Türeci.

 

Ha hatékony a vakcina, akár már 2 év múlva is piacra kerülhet

 

A BioNTech által is gyártott vakcinák mRNS alapúak, amely a rugalmassága révén a rákos megbetegedések ellen is hatásos lehet. A vállalat közleménye szerint ezek az oltásformák annyira rugalmasak, hogy a jövőben akár személyre szabható rákvakcinák is létrejöhetnek.

 

"A vakcinával arra stimulálható az immunrendszer, hogy ismerje fel a ráksejteket. Az egyelőre egyetlen tesztalany késői stádiumú páciens, megvizsgálják, van-e a készítménynek mellékhatása, hatásos-e egyáltalán, majd fokozatosan egyre több embert vonnak be a próbákba" - mondta Boldogkői Zsolt genetikus, virológus az RTL Klubnak adott interjújában.

 

A szakember szerint ez óriási előrelépés az orvostudományban és ha működik, akkor akár 2-3 éven belül használható lehet a vakcina, hiszen a koronavírus nagyban felgyorsította azon folyamatokat, amelyek az engedélyezéshez köthetők.

 

Forrás: Portfolio, Világgazdaság
CS.SZ.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu