Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.10.01. - csütörtök, Malvin napja van.

Külföld

Még idén vízummentességet kaphat Ukrajna

2016. november 25. 11:08
Még idén vízummentességet kaphat Ukrajna

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az EU-Ukrajna csúcstalálkozót követően kijelentette, hogy az Európai Unió még az idei év vége előtt eltörölheti az Ukrajnával szemben alkalmazott schengeni vízumkényszert.

Juncker beszámolt arról, hogy Kijev teljesítette az úgynevezett vízumliberalizációs akcióterv minden előírását, így most Európán a sor, hogy eleget tegyen a vállalásainak. Ukrajna vízumliveralizációja csak akkor léphet hatályba, ha az Európai Parlament és a miniszteri tanács megállapodásra jut a vízummentesség felfüggesztésének könnyítéséről. Hozzátette, "mindannyian reméljük, hogy a folyamatot még idén lezárhatjuk".

 

vízummentesség

A döntés értelmében vízummentességet kapnának azok az ukrán állampolgárok, akik biometrikus azonosítóval ellátott útlevéllel rendelkeznek és félévente legfeljebb 90 napot kívánnak tartózkodni a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetben

 

A közös sajtótájékoztatón Petro Porosenko ukrán államfő kijelentette, biztos benne, hogy az Egyesült Államok Donald Trump elnöksége is fenn fogja tartani a jogilag Ukrajnához tartozó Krím félsziget annektálása miatt Oroszország ellen elrendelt szankciókat. Hozzátette, hogy az országa komoly támogatást élvez az amerikai politikusok körében és a washingtoni kongresszusban. Ukrajna régóta vár az uniós vízumkényszer eltörlésére, amit egyúttal reformtörekvéseik elismerésének tekintenek.

 

/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu