Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.19. - Friday, Emma napja van.

Külföld

Még idén jöhet a Pfizer koronavírus elleni tablettája

2021. April 28. 12:35
Még idén jöhet a Pfizer koronavírus elleni tablettája

A Pfizer amerikai gyógyszercég vezérigazgatója elárulta, hogy év végéig forgalomba kerülhet a tabletta, amely megelőzheti a koronavírus fertőzés súlyosabb kialakulását.

Albert Bourla, a Pfizer cég vezére elmondta, hogy olyan készítményt fejlesztenek, amely a fertőzés első tüneteinek észlelése esetén a tabletta szájon át történő bevételével megakadályozhatja a koronavírus súlyosabb lefolyását. A készítményt úgy fejlesztik, hogy az a covid vírus variánsai ellen is hatásos védelmet nyújtson. A cégnél bizakodóak, hogy a tabletta hozhatja meg a régen várt áttörést a koronavírus fertőzés hatékony otthoni kezelésében.

 

A tabletta az állatokon végzett kísérleteken már túl van, ezek alapján pedig biztonságosnak ítélték meg. Az embereken végzett teszt szakasz indulását március végén jelentették be, ahol is elsőkörben kevés résztvevővel vizsgálják az ideális és biztonságos adagolást az emberi alkalmazás során. A Pfizer készítményét az Amerikai Egyesült Államokban és Belgiumban önkénteseken már elkezdték tesztelni, az eddigi eredmények pedig meggyőzőnek bizonyultak.

 

A Pfizer készítménye lenne az első koronavírus elleni tabletta

 

A pirula a vírus sejten belüli szaporodását akadályozza meg. Ehhez hasonló készítményeket már sikeresen alkalmaztak például a HIV vagy a Hepatitis C elleni harcban is.

 

A gyógyszergyártó vállalat jelenleg két gyógyszeren is dolgozik egyszerre, amely a covid ellen lehet hatásos, hiszen az említett tablettán kívül egy intravénásan adagolható megoldás is képbe került. Elsődleges céljuk azonban, hogy a tablettás készítményt fejlesszék ki, hiszen ez a megoldás rendelkezik azon nagy előnnyel, hogy az ezzel járó kezeléshez nem kell egészségügyi intézménybe kerülni a fertőzötteknek, mert ezt otthon is bevehetik.

 

Ahhoz, hogy egy ilyesfajta új gyógyszer a piacra kerülhessen, számos klinikai tesztfázist sikeresen kell még teljesítenie. Minden egyes tesztfázisban egyre nagyobb populáción kívánják tesztelni a készítményt. Ha minden a terveknek megfelelően halad, akkor év végére elérhetővé válik a gyógyszer.

 

CS.SZ.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu