Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.03.04. - Monday, Kázmér napja van.

Külföld

Már szájról is tud olvasni a mesterséges intelligencia

2022. February 26. 17:36
Már szájról is tud olvasni a mesterséges intelligencia

A Facebook, vagy újabb nevén Meta mesterséges intelligencia algoritmusa képes az emberi szájról olvasni.

Azt egy átlag Facebook felhasználó is érzékelheti, hogy a Facebook vagy új nevén a Meta hétről-hétre, hónapról-hónapra egyre komolyabb fejlesztéseket hajt végre a világ legismertebb és legnépszerűbb közösségi média platformján. A Mark Zuckerberg által vezetett vállalat most újabb úttörő megoldással jelentkezett.

 

A cégbirodalom most egy olyan fejlesztést mutatott be, amelynek köszönhetően a Facebook mesterséges intelligencia algoritmusa már képes az emberi szájról olvasni. Az algoritmus az ajkak mozgását követi, ezáltal pedig az megérti az emberi szavakat és kontextusba is képes őket helyezni. A fejlesztés még nem ért véget és tovább kísérleteznek a megoldáson.

 

A fejlesztésnek főleg a Facebook videóknál lesz jelentősége

 

A mostani innovációhoz egy teljesen új keretrendszert kellett kialakítania a Facebooknak, egy olyan keretrendszert, amely az összes mesterséges intelligencia által begyűjtött információk kezelését hatékonyabbá teheti. A fejlesztésnek az AV-HuBERT nevet adták.

 

Most már nem csak arról van szó, hogy a szoftver az adatokat felismerje és meghallja, hanem arról, hogy megértse és kontextusba is helyezze. A projektet a Facebook azért indítja, mert a beszédfelismerő programok csak a halott szöveggel tudnak dolgozni, az új fejlesztésük elkészültével pedig már hallani sem kell a szöveget, a Facebook az ajkak mozágasa alapján ki tudja találni a szöveget. 

 

Ennek a megoldásnak az élet számos területén óriási haszna lesz, tehát a Facebook fejlesztése nem csak a Facebook közösségi média platformra fog korlátozódni a későbbiekben.

 

Forrás: HVG, Meta
CS.SZ.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu