Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.22. - Monday, Csilla napja van.

Külföld

Magyarország bekapcsolódna az európai gyorsvasúti hálózatba

2021. July 21. 11:59
Magyarország bekapcsolódna az európai gyorsvasúti hálózatba

Az európai nagysebességű vasúti hálózatba való csatlakozás Magyarország célja, amely a Budapest és Varsó közötti gyorsvasút megépítésével kezdőthet el.

Magyarország célja egyértelműen az, hogy bekapcsolódjon az európai nagysebességű vasúti hálózatba. A gyorsvasúti hálózatba való bekötés által a nyugat-európai országok vasúton is jóval gyorsabban megközelíthetők lennének. Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár szerint a csatlakozás nem csak egy kiváló lehetőség az ország számára, de hosszú távon egy szükségszerű lépés.

 

Mivel az Európai Unió korábban kijelentette, hogy 2050-re 90%-kal csökkenteni kell a tagállamokban az üvegházhatású gázok kibocsátását, így a szennyező utazási megoldások helyett egyre többet kell olyan alternatívákat használni, amelyek emissziómentességet képesek biztosítani. A vasútra való áttérés és a vasúti közlekedés fellendítése egy kiváló alternatíva lehet, azonban ehhez minél több tagállamnak rendelkeznie kell nagysebességű vasúti vonalakkal.

 

Bécsbe és Pozsonyba 2 órán belül, Varsóba pedig 5 és fél órán belül jut majd el a gyorsvonat

 

"Életünk legnagyobb szabású vasúti fejlesztése van kilátásban. A beruházás hasznát ugyan mi is élvezhetjük, a nagysebességű vasútat azonban valójában már a gyermekeinknek építjük. A következő évtizedben megépülő nagysebességű vasútvonalon Budapestről Bécsbe és Pozsonyba kevesebb mint 2 óra alatt, Prágába 3,5 óra alatt, Varsóba 5,5 óra alatt lehet majd eljutni" - fejtette ki a terveket Mosóczi László.

 

Magyarország az elmúlt 15 évben közel 2000 milliárd forintot fordított a vasúthálózat korszerűsítésére, a korábbi bejelentések alapján pedig Budapest-Varsó nagysebességű vasútvonal megépítésének előkészítési munkálatait az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) pénzügyi alap is támogatja.

 

Az első jelentős lépés a nyugat-európai gyorsvasúti hálózatba való bekapcsoláshoz a Budapest-Varsó vonal megépítése lesz, amely a visegrádi országok fővárosait kapcsolja össze, de egy ausztriai leágazással már Nyugat-Európával is összekötött lesz a térség.

 

Forrás: MTI, ITM
CS.SZ.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu