Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.19. - Friday, Emília napja van.

Külföld

Magyar-török üzleti fórumot rendezett a HITA

2013. January 25. 14:17
Magyar-török üzleti fórumot rendezett a HITA
Szijjártó Péter a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára bejelentette: február 5-én hivatalos látogatást tesz Budapesten Recep Tayyip Erdogan török kormányfő. Törökország Magyarország számára az Európai Unión kívüli országok sorában a hatodik legfontosabb külkereskedelmi partner.

Magyar-török üzleti fórumot rendezett a  Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) a Magyar-Török Gazdasági Vegyes Bizottság ülése keretében. Az eseményen több mint 30 török és csaknem 40 magyar cég vett részt.


A külügyi és külgazdasági államtitkár, párhuzamot vonva Magyarország és Törökország között, kiemelte: olyan országok ülnek most itt, amelyek a jelenlegi körülmények ellenére is csökkenteni tudják államadósságukat, költségvetési hiányukat pedig tartósan 3 százalék alatt tudják tartani, ami a mostani törékeny nemzetközi gazdasági viszonyok között különösen fontos - emelte ki Szijjártó Péter.

szijjarto-nagy_20130125151806_3.jpg

Szijjártó Péter a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkárajelentette be a török kormányfő látogatását

 


A török miniszterelnöki látogatás kapcsán elmondta: a látogatás súlyát emeli az a tény, hogy Törökország két, európai értelemben is stratégiai fontosságú ügyben is kulcsszereppel bír. Ezek egyike az energiabiztonság, a másik pedig a távol-keleti és kaukázusi áruk Európába szállítása. Az energiabiztonságról Szijjártó Péter kifejtette: szerződéses formában is eldőlt, hogy az azerbajdzsáni gáz Törökországon keresztül fog eljutni Európába; az erről szóló kormányközi megállapodást 2012 júniusában írták alá.


MTI/MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu