Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.18. - Saturday, Erik napja van.

Külföld

Macedónia nem EU-tagként védi Európát az EU-tag Görögországtól

2016. March 15. 12:02
Macedónia nem EU-tagként védi Európát az EU-tag Görögországtól

Ezt Gjorge Ivanov, Macedónia elnöke mondta a német Bild-nek, sőt hozzátette:  ha Macedónia "Brüsszelre várt volna", már régen "elárasztották volna a dzsihadisták". Az EU 25 éve megtéveszti és manipulálja Macedóniát - jelentette ki az elnök.

A macedón elnök szerint országa fizet meg az EU hibáiért - szögezte le Ivanov a német lapnak adott interjújában. Ivanov szerint a menekültválság megmutatta, hogy az EU válsághelyzetben működésképtelen, ezért a jövőben várhatóan egyre több tagország hozza meg saját hatáskörben a fontos döntéseket. Ivanov úgy véli Angela Merkel maga választotta a megmentő szerepét, ám szkeptikus a német kancellár migránspolitikájának sikerét illetően.  Országa 25 millió eurót költött a védekezésre és a migránsok ellátására, ám az EU-tól semmiféle támogatást nem kapott - annak ellenére, hogy Macedónia védi meg a határait. Ezzel szemben Görögország hatalmas összegeket kap a válság miatt, jóllehet nem végzi el feladatait - mondta Gjorge Ivanov, aki úgy véli: "nem ez az első alkalom, hogy az EU cserbenhagyja Macedóniát".Angela Merkel német kancellár és Gjorge Ivanov, Macedónia elnöke


A macedón elnök felidézte a lapinterjúban a koszovói háború éveit, mikor Macedónia 360 ezer menekültet fogadott be, ám szintén nem kapott hozzá támogatást. Ezért nem lehet csodálkozni, hogy most már a hadsereggel védik a határaikat - tette hozzá. "Senkik vagyunk, az EU-ban, Schengenben és a NATO-van sem vagyunk benne", és "nem akar minket senki", mégis "mi védjük Európát egy olyan európai országtól, amely hiányosan ellenőrzi a menekülteket, illetve egyszerűen továbbküldi őket" - panaszkodott a macedón elnök, és még hozzátette: hazája az EU és Törökország tárgyalásain csupán "az étlapon szerepel".


MTI / MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu