Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.27. - Monday, Hella napja van.

Külföld

Lezárták a nyugat-balkáni migrációs útvonalat

2016. March 11. 18:00
Lezárták a nyugat-balkáni migrációs útvonalat

Az érintette országok - Szlovénia, Horvátország, Szerbia a hétfői migrációs Európai Uniós csúcsot követően senkit sem enged be határain érvényes útlevél, vízum nélkül - ha csak nem menedéket kérnek az adott országban. Macedónia pedig már hetek óta zárva tartja Görögországgal határos átkelőjét Idomeniben.

A brüsszeli csúcson ugyan nem hangzott el hivatalos bejelentés a migránsútvonal lezárásáról, ám a határrendészeti szigorítások gyakorlatilag azt jelentik, hogy lezárult az illegális bevándorlás nyugat-balkáni útvonala. Az érintett országokban rekedt néhány ezer illegális bevándorlót Szlovénia kezdeményezésére visszatoloncolják abba a balkáni államba, ahonnan érkeztek. Szlovénia már csaknem ezer illegális bevándorlót küldött vissza Horvátországba, Zágráb is több százat Szerbiába. Belgrád is kijelentette, hogy nem akar a migránsok "befogadóközpontjává" válni, de az EU-tagságra pályázó ország minden lépését egyezteti az Unióval.Migránsok tábora a görög-macedón határ görög oldalán, Idomeniben 2016. március 10-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán


Mivel a bevándorlók illegálisan igyekeznek bejutni egy-egy országba, és elérni Németországot, a szigorítások következtében nincs esélyük tovább jutni. Amennyiben menedékkérelmet nyújtanak be, abban az országban, ahol jelenleg tartózkodnak, annak kivizsgálásáig szállást és ellátást kaphatnak egy menekülttáborban. Ám az eddigi  tapasztalatai alapján sem Szerbiában, Horvátországban vagy Szlovéniában nem jellemző a menedékkérelem beadása.


MTI /MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu