Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.17. - Monday, Laura napja van.

Külföld

Lengyel-magyar EU koccintás minden magyar egészségére

2011. July 02. 10:39
Lengyel-magyar EU koccintás minden magyar egészségére
Lengyelországban a varsói Nagy Színházban rendezték meg a lengyel soros elnökség megkezdésének ünnepi gálaestjét, július 1-én. Beszédet mondott Donald Tusk lengyel miniszterelnök, Jerzy Buzek az Európai Parlament elnöke, Herman Van Rompuy az Európai Tanács elnöke, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke illetve Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke.

Tokaji Boroshordó

Koccintás minden magyar egészségére

Lengyelország a remény, az optimizmus és a válságban való kitartás erejének jelképévé vált, mondta el beszédében Donald Tusk miniszterelnök. Joggal mondhatjuk, hogy Európa szíve a Visztulánál, a Balti-tengernél dobog, mert ezekben a nem könnyű időkben Európa nagy reményeket fűz a lengyel elnökséghez. Lengyelország vissza fogja adni Európának azt, amit Európa az elmúlt 20 évben az országba fektetett. A lengyel EU-elnökség jó elnökség lesz, fogalmazott a lengyel miniszterelnök.

Orbán Viktor átadja az Európai Unió soros elnökségét Lengyelországnak. Fotó:Burger Barna

Ezt követően Jerzy Buzek az Európai Parlament elnöke szólt elismerően. Hangsúlyozta, hogy Lengyelországnak voltak már nehéz időszakai is, amikor a szolidaritás mentette meg az országot és pontosan ennek a szolidaritásnak köszönhetően tudja megoldani a felmerülő problémákat. Soros elnökségük meg fogja mutatni, hogy a szolidaritás szorosabban összeköti az embereket, nézzenek szembe bármilyen nehézséggel.

Van Rompuy az Európai Tanács elnöke, az együttműködés területét emelte ki. Lengyelország tapasztalatot szerzett abban, hogy hogyan lehet megegyezésre törekedni és közös irányvonalat kijelölni.
José Manuel Barroso az Európai Bizottság elnöke kifejezte, Lengyelország a gazdasági növekedés sereghajtójává vált, aki nagyon előnyösen tudja kamatoztatni az EU-tagság előnyeit. Végül pedig lengyelül szólt és sikeres elnökséget kívánt Lengyelországnak.

Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke Varsóban. Fotó: Burger Barna

Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke beszédét azzal nyitotta meg, hogy a magyarok hálásak a lengyeleknek azért a nagyszerű hozzájárulásért, amellyel Közép-Európa szabadságának és Európa egyesítésének ügyét elősegítették, mert ennek hiányában Magyarország sem lenne szabad. A lengyel nép adta a világnak II. János Pál pápát és vele együtt a szolidaritást. Ez által megváltoztatták a történelmet és visszaszerezték mindenkinek a szabadságot, függetlenséget és az emberi méltóság igazi tiszteletét.
"Mi, magyarok azt kívánjuk a lengyeleknek, hogy adjon a Jóisten nekik sok erőt, egészséget, jó szomszédot, megértő társat, gyermekáldást és értelmes hasznos munkát, amelynek gyümölcse van" - zárta le beszédét Orbán Viktor.

Orbán Viktor és Donald Tusk. Fotó: Burger Barna

Majd ünnepélyesen átnyújtott egy hordó kiváló magyar Tokaji bort Donald Tusknak. A magyar miniszterelnök pedig egy szép kardot kapott ajándékba lengyel kollégájától.
A történelmi gálaest alkalomból mutatták be, Karol Szymanowski lengyel zeneszerző Roger király című operáját. De előtte jóízűen koccintottak minden magyar egészségére.

 

B.N.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu