Belföldi hírek

H I R D E T É S
2022.09.29. - csütörtök, Mihály napja van.

Külföld

Lemondását követelik

2002. december 31. 07:39
Lemondását követelik
Vladan Batic szerb igazságügy-miniszter lemondásra szólította fel Carla Del Pontét.
Az ok, hogy a politikus szerint a hágai Nemzetközi Törvényszék főügyészét a "szelektív igazság elve" vezérli.

Batic a főügyész asszonynak írt levelében arra emlékeztetett, hogy ősidők óta beépült a jogtudományba az az alapelv, amely szerint mindenki egyenlő az igazságszolgáltatatás előtt.

Batic szerint, ha Carla Del Ponte követeli a srebrenicai mészárlás elkövetőinek a felelősségre vonását, akkor hasonlóképpen bíróság elé kell állítania azokat, akik Szarajevóban és Tuzlában legyilkolták az ártatlan jugoszláv katonákat, akik megszervezték a hírhedt bosnyák El Mudzsahedin osztagot, amelynek rémtetteiről árulkodó videofelvételek járták be a világot.

Batic arra is emlékeztet, hogy a törvényszék mind ez idáig nem emelt vádat Alije Izetbegovic ellen, noha a főügyész még márciusban azt hangoztatta, hogy elkészült a volt bosnyák vezető vádirata a boszniai szerbek ellen elkövetett bestiális bűncselekmények kapcsán.

A főügyész asszony "nem fog, nem mer, vagy nem képes" vádat emelni a feloszlatott albán gerillaalakulat, a Koszovói Felszabadítási Hadsereg parancsnokai, Agim Ceku, Hasim Thaqi és Ramus Haradinaj ellen, noha Belgrád elegendő bizonyítékot szolgáltatott Hágának a bűnösségükről.

Batic szerint Carla Del Ponte tétlenségével az említett személyek cinkosává válik, ők ugyanis nem felelnek a bűncselekményeikért, mi több, magas tisztségeket töltenek be a koszovói hatalmi szervekben.

A főügyész asszony huszonöt évi börtönbüntetést követelt Biljana Plavsic volt boszniai szerb elnök ellen, aki beismerő vallomásával tanúbizonyságot tett arról, hogy magasabb erkölcsi tartása van, mint bármelyik más hágai vádlottnak.

A Beta szerint a miniszter levelében azt is sérelmezi, hogy Carla Del Ponte folyton követeli Milan Milutinovic szerb elnök kiadatását, mintha "ez lenne a világ legfontosabb dolga".
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2022. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu