Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.13. - Thursday, Antal, Anett napja van.

Külföld

Közvitára bocsátotta a román kormány a közalkalmazotti bérek kiigazításáról szóló tervezetet

2016. May 18. 10:33
Közvitára bocsátotta a román kormány a közalkalmazotti bérek kiigazításáról szóló tervezetet

Dacian Ciolos kormányfő közölte: senkinek a bére nem csökken, egy munkahelyen, azonos beosztásban dolgozó, azonos tapasztalattal rendelkező közalkalmazottak bére közötti különbségeket úgy szüntetik meg, hogy valamennyiük bérét a legjobban kereső kollégájuk bérszintjére emelik.

A sürgősségi rendelet augusztus elejétől lépne hatályba, 400 ezer közalkalmazottat érint. A bérkiigazítás évi 2,3 millirád lejes (161 milliárd forint) többletterhet jelentene a román költségvetésnek. Ciolos megjegyezte, hogy inkább elkezdi a reformot, ami nem teszi lehetősvé minden igazságtalanság kijavítását, mint, hogy teljesíthetetlen béremeléseket ígérjen. A kormány a legátfogóbb béremelést az egészségügyben akarva végrehajtani.

 

Dacian Ciolos, a román kormányfő

Dacian Ciolos

 

Az évi 2,3 milliárd lejes bérkiigazítási keretből 134 millió lejt az egészségügyben, 240 milliót pedig az oktatásban dolgozók prémiumalapjára szánnak és ismét jutalmaznák a kiemelkedő munkavállalói teljesítményt. A közoktatási szakszervezetek máris jelezték, hogy elégedetlenek a közvitára bocsátott rendelettervezettel és tiltakozó megmozdulásokat helyeztek kilátásba. Romániában május elseje óta 1250 lej (87 500 forint) a minimálbér.

 

/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu