Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.17. - Monday, Laura napja van.

Külföld

Közös infrastruktúra fejlesztésbe kezd Magyarország és Horvátország

2021. September 29. 12:06
Közös infrastruktúra fejlesztésbe kezd Magyarország és Horvátország

A gazdaság gyors újraindítását segíti a határos országokkal történő együttműködés, így Magyarország és Horvátország a jövőben több infrastrukturális fejlesztést hajt végre közösen.

Magyarország és Horvátország megnövelné a közös infrastrukturális beruházások és fejlesztések számát. A határos országokkal történő együttműködések és közös beruházások ahhoz járulnak hozzá, hogy a gazdaság minél gyorsabban újrainduljon. A partnerségről Szijjártó Péter egyeztetett a horvát kormány tagjaival, akik szintén partnerek a fejlesztésekben.

 

A találkozón a felek megegyeztek, hogy magasabb fokozatban kapcsolják a közös infrastruktúra fejlesztéseket, amely hozzájárul ahhoz, hogy minél sűrűbb összeköttetés legyen a két ország és a határ két oldalán élő lakók között.

 

Szijjártó Péter azt is közölte, hogy konkrétan milyen ügyekről tárgyalt a horvát kormány tagjaival. A miniszter elárulta, hogy jelenleg 7 határátkelő van Magyarország és Horvátország határán, amelyek átlagosan 50 kilométerre találhatóak egymástól. Ez távolinak mondható, hiszen Nyugat-Európában a határátkelők átlagosan 2-4 kilométerre vannak egymástól, így a horvát-magyar határon ezt a nagy távolságot mindenképp csökkenteni kell.

 

A horvát határon történő fejlesztésekből egész Magyarország profitálhat

 

Továbbá, meghosszabbításra kerül az M6-os autópálya is, mégpedig a horvát határig. A horvátok szintén építkeznek és meghosszabbítják az M6-os autópályához közel eső autópályát, így 2024-ben a két ország Ivándárdánál összeköti az autópályákat.

 

Az energetikában szintén együttműködne az ország, ezért a magyar-horvát gázvezetékrendszer integrációjáról is tárgyaltak, amely által a régió versenyképessége erősödhet.

 

Forrás: MTI, Külgazdasági és Külügyminisztérium
CS.SZ.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu