Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.19. - Friday, Emma napja van.

Külföld

Korszakváltás: már próbaüzemen a vezető nélküli busz

2021. March 03. 12:06
Korszakváltás: már próbaüzemen a vezető nélküli busz

Andalúzia kikötővárosában, Málagában már tesztelés alatt van egy vezető nélküli autóbusz, amely a városi közlekedésben vesz részt, és emberek is utazhatnak rajta önkéntes jelleggel. A próbajárat március 13-ig jár-kel a városban, ezt pedig folyamatosan monitorozzák a szakemberek.  

Az önvezető, elektromos autóbusz tizennyolc kilométeres sebességre képes városon belül. Kényelmesen, biztonságosan szállítja majd az utasokat a tervek szerint. A tesztüzem alatt is lehet jelentkezni utasnak az interneten keresztül, ingyenesen lehet részt venni a kísérletben. 

 

A folyamatot, amely az AutoMost nevet viseli, végig buszsofőr felügyeli, természetesen nem lép a pedálra és nem nyúl a kormányhoz, jelentései alapján döntik majd el, bevetik-e a gépet a jövőben ellenőrzés nélkül is, bár ezt a kérdést nem kezeli a városvezetés prioritásként.

 

A málagai önkormányzat ötlete volt a sofőr nélküli autóbusz. A projektbe a helyi Avanza busztársaság is beszállt, és eddig kilencmillió eurót költöttek összesen a fejlesztésekre.  

 

Egy autóbusz Málagában

 

A Google önvezető autójának 2009-es bemutatása óta élénkült fel a sofőr nélküli járművek fejlesztése, illetve az igény is egyre nagyobb rá. 2017-ben már önvezető kamionok prototípusain is dolgoznak, főként az USA területén, a következő években akár már az utakon is megjelenhetnek az autonóm teherjárművek.  

 

Természetesen a modern autógyártás nagyágyúja, a Tesla is fejleszti önvezető személyautóit. Tavaly jelentették be a Tesla Autopilot rendszerének legújabb, kvázi önvezető modelljeit, amelyek leginkább egy továbbfejlesztett, okostechnológián alapuló tempomatnak felelnek meg. Navigáció segítő és sávmegtaró szoftverei példa nélküliek. A vállalat nem titkolt terve, hogy a jövőben teljesen önállóan vezető autót dobjanak a piacra.  

 

 

M. A. 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu