Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.12.01. - kedd, Elza napja van.

Külföld

Kiújuló harcok

2003. január 05. 11:43
Kiújuló harcok
Két hétig tartó viszonylagos nyugalom után ismét kitört az erőszak a Közel-Keleten.
Saron miniszterelnök ellenfelei azt állítják, hogy a hadsereg kemény fellépésével a kormányt vezető Likud-párt szavazatokat akar nyerni a január végén esedékes parlamenti és miniszterelnök-választáson, és ellensúlyozni akarja a párt belső, miniszterelnök-jelölt választására vonatkozó megvesztegetési vádakat.

A legújabb felmérések szerint azonban ezek csökkentették a Likud népszerűségét, bár választási győzelmét nem veszélyeztetik.

A hadsereg az elmúlt hónapban Ciszjordániában és a Gáza-i övezetben egyaránt fokozta tevékenységét behatolásokkal, őrizetbe vételekkel és ház-lerombolásokkal. Ezzel - úgymond - elejét akarja venni izraeli városok és zsidó települések elleni támadásoknak.

Közben az izraeli parlament két arab tagja az izraeli Legfelső Bírósághoz fellebbezett a parlament határozata ellen, hogy nem indulhat a választáson, mert Izrael létét veszélyezteti kijelentésük, hogy az ország vagy zsidó állam, vagy demokrácia lehet, de a kettő nem fér össze egymással.

A két képviselő pártja a fellebbezés elutasítása esetén bojkottálni akarja a választást, amivel az arabok meggyengítenék a baloldalt és elősegítenék Saron győzelmét, de a bojkott azt is jelentené, hogy Izrael arab kisebbsége nem találja helyét az ország politikai életében.
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu