Belföldi hírek

H I R D E T É S
2022.01.26. - szerda, Vanda napja van.

Külföld

Kitakarítjuk az űrt - elindul a ClearSpace űrszemét összeszedő akciója

2020. december 02. 10:52
Kitakarítjuk az űrt - elindul a ClearSpace űrszemét összeszedő akciója

Az Európai Űrügynökség (ESA) már régóta dédelgetett álma, hogy a földkörüli pályán keringő, űrprojektekből kinn maradt szemetet összeszedjék, most pedig elérhető távolságba került a feladat megoldása. Várhatóan 2025-re az egyik legzavaróbb objektum el is tűnik.

A Vega hordozórakétából hátramaradt, 112 kilós objektumot egy ClearSpace-1 nevű misszió során szedik össze. Egy óriási szemétszedő műholdat küldenek fel, amelynek egyetlen célja lesz – hogy elmozdítsa pályájáról a hulladékot, a légkörbe juttatva pedig elégesse azt. Amennyiben az akció sikerrel jár, úgy a világűrben, a Földhöz közel keringő további, körülbelül 2, 10 tonna súlyt kitevő űrhulladék eltakarítását is megkezdhetik.

A kozmikus hulladék természetesen emberi jelenlétből hátramaradt mesterséges eredetű tárgyakat jelent, műholdak alkatrészeire, elkóborló darabkáira kell gondolnunk, vagy az űrséták alkalmával kinn maradt eszközökre. Önmagával ezzel a szemeteléssel még nem is lenne feltétlenül baj, azonban ezek a tárgyak hatalmas sebességgel keringenek a Föld körül, veszélyeztetve a működő és folyamatosan növekvő mennyiségű műholdakat.

 

A Föld körül több mint 2, 1 tonna szemét kering

 

Európában 2005 óta tartanak űrszemét konferenciákat, folyamatosan megfigyelik a már fent keringő űrszemetet és az a céljuk, hogy csökkentsék továbbiak létrejöttének esélyét. A ClearSpace-1 akcióval most először távolíthatnak el egy jókora veszélyes objektumot. Az ESA által megrendelt projektet az ügynökség 86 millió euróval támogatja.

 

A ClearSpace-1 projekt sikeressége mentén további akciók keretében akár a teljes keringő szemétmennyiségtől megszabadíthatjuk a Föld vonzáskörzetét. A projekt szimulációja és további részletek a ClearSpace oldalán ide kattintva érhető el.

 

 

 

M. A. 

Forrás: mti

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2022. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu