Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.22. - Monday, Csilla napja van.

Külföld

Kiszélesítik a márciusban eltorlaszolt Szuezi-csatornát

2021. May 12. 10:53
Kiszélesítik a márciusban eltorlaszolt Szuezi-csatornát

Kiszélesítésbe és kimélyítésbe kezdenek a Szuezi-csatorna déli részén, ahol az Ever Given nevezetű konténerszállító hajó miatt márciusban napokig állt az áruszállítás - közölte a Szuezi-csatorna Hatóság (SCA) elnöke, Oszama Rabi.

Oszama Rabi az egyiptomi elnök, Abdel Fattáh esz-Szíszi jelenlétében jelentette be a kibővítést, amely által a tervek szerint nem csak kiszélesítik, hanem mélyitik is a csatorna déli szakaszát. Az egyiptomi kormány javaslatai szerint a Szuezi-csatorna legdélibb szakaszát a keleti oldalon mintegy 40 méterrel fogják kiszélesíteni, továbbá pedig 2,5 méterrel mélyitik majd.

 

Közölték továbbá azt is, hogy 10 kilóméterrel meghosszabbítják a Nagy Keserú-tótól északra fekvő szakaszt, amely szakaszt egyébként 2015-ben adtak át a forgalomnak és a kétirányú közlekedés is megoldott rajta. A hosszabbítás célja, hogy méginkább növelhessék a keresdelemi forgalmat.

 

Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök hangsúlyozta, hogy további bővítéseket és szélesítéseket is fontolgatnak a csatorna egész szakaszán, hisz az Ever Given elakadása felhívta a figyelmet a veszélyekre.

 

A Szuezi-csatorna

 

Az Ever Given a világ egyik legnagyobb konténerszállító hajója, a maga több mint 200 ezer tonnás súlyával és 440 méteres hosszúságával. Március végén átlósan beszorult egy szűk déli szakaszba, amely miatt teljes mértékben leállt a forgalom az Ázsia és Európa közötti legrövidebb hajózási kereskedelmi útvonalon.

 

A világkereskedelem mintegy 10 %-a folyik át a csatorna szakaszán, az elmúlt évben pedig közel 19 000 hajó haladt át rajta a hivatalos adatok szerint.

 

Képek forrása: WorldAtlas, Egypt Independent
CS.SZ.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu