Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.19. - Friday, Emília napja van.

Külföld

Kínában kezdetét vette a robottaxizás

2021. December 07. 16:22
Kínában kezdetét vette a robottaxizás

Engedélyt kapott kínában a robottaxi szolgáltatás, a világon elsőként.

Önvezető járművel történő személyszállítási szolgáltatás még sehol a világon nem kapott működési engedélyt 2021 decemberéig. A világon először Kínában, Pekingben tették elérhetővé a robottaxizást, így kijelenthető, hogy a kínai főváros nagyot lépett a jövő felé. Az önvezető taxikat a Baidu internetes kereső cég, illetve az önvezető technológiát kifejlesztő Pony.ai cég működteti Kínában.

 

A szolgáltatás csak Peking egyes részein lesz elsőként elérhető. Az üzemeltető vállalatok közleménye szerint először csak Jicsuangban lehet igénybe venni a szolgáltatást, amely Peking egyik külvárosa, ahol a legjelentősebb kínai technológiai cégek vannak jelen. A technológiai kerület kiválóan alkalmas arra, hogy a való életben is tesztelésnek induljon a robottaxizás.

 

A szolgáltatás egyelőre csak Peking technológiai kerületében vehető igénybe

 

A kínai önvezető taxi egyidejűleg maximálisan 2 utast tud szállítani, az úticél megadása, valamint a fizetés pedig egy digitális kezelő platformon lehetséges. A kezdetekben a taxi vállalat egy alkalmazottja mindig jelen lesz a robottaxiban, hogy az esetleges kezdeti hibákat ki tudják küszöbölni.

 

A fejlesztő cég várakozásai szerint még több év is eltelhet, ameddig egy hasonló önvezető személyszállítási szolgáltatást emberi ellenőrzés nélkül is útjára lehet engedni, így a szabályok és a biztonsági követelmények betartása miatt még ők is azt az utat választják, hogy egy alkalmazottat mindig a taxiba ültetnek.

 

A Baidu-t egyébként a kínai Google-nak tartják és az önvezető szoftvert fejlesztő céget, azaz a Pony.ai-t is ők hozták létre.

 

Forrás: Index
CS.SZ.

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu