Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.09.24. - péntek, Gellért napja van.

Külföld

Kevés a személyi változás az új francia kormányban

2020. július 08. 08:50
Kevés a személyi változás az új francia kormányban

A jobbközép Gérarld Darmanin volt költségvetési miniszter váltja a szocialista Christophe Castanert a belügyminiszteri tisztségben a hétfő este kinevezett új francia kormányban, amelynek legtöbb tagja már az előző kabinetben is szerepet vállalt.

Az Emmanuel Macron államfő által múlt héten kormányátalakítással megbízott Jean Castex 31 tagú kabinetjéből 22-en már az előző kormányban is miniszterek voltak. A köztársasági elnök ügyelt a nők (17) és férfiak (14) közti arányok megtartására. A tárcavezetők átlagéletkora 50 év. Emmanuel Macron a Twitteren jelezte, hogy azt szeretné, ha a "küldetéssel és összefogással" megbízott új kormány olyan politikát képviselne, amely "alkalmazkodni tud a nemzetközi változásokhoz és válságokhoz". Az államfő a gazdaságösztönzést, a szociális kérdések újragondolását, a környezetvédelmet, a köztársasági rend helyreállítását, és az európai szuverenitás védelmét jelölte meg.

 

Kevés a személyi változás az új francia kormányban

 

Az ötéves mandátumának több mint felénél tartó Macron, több vitatott reform után saját szavai szerint szeretné politikáját megújítani, miközben a tetszési mutatója 38 százalékon stagnál, az ország a koronavírus-járvány miatt recesszióval küzd, a kormánypárt pedig vereséget szenvedett az önkormányzati választásokon.

 

MTI/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu