Belföldi hírek

H I R D E T É S
2022.09.29. - csütörtök, Mihály napja van.

Külföld

Készülnek a cseh katonák

2002. december 31. 16:46
Készülnek a cseh katonák
A cseh hadsereg három tisztje amerikai és brit szakértőkkel dolgozik együtt az amerikai hadsereg floridai támaszpontján.
A cseh tisztek floridai jelenléte egyes értesülések szerint arról tanúskodik, hogy a Pentagon úgy véli: az irakiak ellentámadásuk során nagy valószínűséggel tömegpusztító fegyvereket vetnek be, és az amerikai hadseregnek tehát szüksége lesz a térségben állomásozó cseh vegyvédelmi egység közreműködésére az akció során. A cseh vegyvédelmi csoport van ugyanis megbízva az amerikai parancsokság védelmével egy vegyifegyver-támadás esetén.

A jelenleg Kuvaitban állomásozó cseh egységnek nem csak a védelmi minisztérium engedélye, de a parlament beleegyezése is kell ahhoz, hogy a határt átléphesse, és nyilván ez az oka annak, hogy az amerikai fél folyamatosan tájékoztatja a cseheket a helyzet alakulásáról.

A korábbi elképzelések szerint a Kuvaitban dolgozó 251 fős cseh vegyvédelmi alakulat legnagyobb részét január elejére hazahívták volna. A cseh védelmi minisztérium azonban nemrég úgy döntött, hogy ötven katona, valamint a teljes felszerelés Kuvaitban marad 2002. április 1-jéig, az alakulat hazatérő tagjai pedig készenlétben maradnak, hogy ha szükséges, 48 órán belül a térségbe utazhassanak.
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2022. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu