Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.22. - Monday, Csilla napja van.

Külföld

Július 1-től jön az uniós digitális Covid-igazolvány

2021. June 30. 10:03
Július 1-től jön az uniós digitális Covid-igazolvány

Jön az uniós digitális Covid-igazolvány, amely az Európai Unió legtöbb országában érvényes lesz.

2021. július 1-től, csütörtöktől jön az uniós digitális Covid-igazolvány, amely az Európai Unió védettségi dokumentumának fog számítani. Az Európai Parlament, az Európai Tanács és az Európai Bizottság még korábban megállapodott arról, hogy az Unió tagországain belül közös védettségi igazolványt vezetnek be.

 

A vakcina útlevél minden személyről három információt fog tartalmazni. A dokumentumon az fog szerepelni, hogy az adott személyt melyik, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által is engedélyezett oltóanyaggal oltották be; továbbá, hogy átesett-e már a fertőzésen; valamint, hogy jelenleg rendelkezik-e negatív koronavírus teszttel. Az útlevelet QR kóddal is ellátják, továbbá nem csak digitális formában, hanem papír formában is elérhető lesz, méghozzá teljesen ingyenesen.

 

A digitális igazolvány azt kívánja elősegíteni, hogy minél problémamentesebben történjen meg a tagországok közötti utazás. Az igazolvány ugyanakkor nem előfeltétele az utazásnak, hiszen nélküle is utazhat bárki, amennyiben a fogadó ország által kiírt egészségügyi elvárásoknak megfelel és az intézkedéseket betartja. 

 

Az igazolvány a tagországok közötti utazást fogja megkönnyíteni

 

Az uniós igazolvány nem helyettesíti sem az útlevelet, sem a személyi igazolványt. Tartalmazni fogja a személy nevét, születési dátumát, a dokumentum kibocsátásának időpontját és az azonosító kódot is. Az uniós igazolvány továbbá olyan dolgokról is tájékoztat, mint például, hogy az illető részesült-e oltásban, illetve, ha igen, akkor mikor és milyen vakcinát kapott.

 

Valamennyi uniós tagállamban automatikusan védettséget jelentenek az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinák, azonban bármely tagország dönthet úgy, hogy az országába való beutazáshoz elfogad más oltóanyagokról szóló igazolást is. Az EMA eddig a következő oltóanyagokat hagyta jóvá: Pfizer/BioNTech, Oxford/AstraZeneca, Moderna, Johnson & Johnson.

 

Az uniós digitális Covid-igazolvány ugyan már EU-szerte alkalmazandóvá válik július 1-től, azonban augusztus 12-ig még csak a bevezetési időszak fog megkezdődni. Ezáltal, ha egy ország még nem tudja azt biztosítani, hogy állampolgárai számára kiállítsa az új dokumentumot, akkor ebben az időszakban még használhatnak más formátumú igazolványt a védettek, amelyet a többi tagállam is köteles elfogadni a beutazás alkalmával.


Az igazolás egyelőre egy évre fog szólni és az egész EU területére érvényes lesz.

 

CS.SZ.

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu