Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.19. - Friday, Emma napja van.

Külföld

Jön a legújabb reformélelmiszer, az etikus méz

2021. March 31. 10:28
Jön a legújabb reformélelmiszer, az etikus méz

Bioszintetizált mézet dob a piacra a francia székhelyű MeliBio vállalat, amely a megtévesztésig hasonlít a természetes méhészeti készítményre. A termék elsődlegesen a reformélelminszerek iránt érdeklődőknek, a mézre érzékenyeknek és a vegánoknak készül, de bárki számára elérhetővé válik. A gyártó cég tervei szerint az év végén már megkezdődhet a nagyüzemi termelés. 

A laboratóriumi körülmények között előállított mesterséges méz szinte ugyanúgy készül, ahogy az eredeti. A különbség az, hogy a nektárgyűjtést és -átalakítást nem méhekkel, hanem mikroorganizmusokkal végeztetik. Ennek köszönhető, hogy a “műméz” az elődeivel ellentétben szinte pontos mása az eredetinek, állagban és ízvilágban sincs érezhető különbség. 

 

bioszintetizált méz textúrájában, ízében, színében is hasonlít a méhek által előállított természetes édesítőszerre, kalóriatartalmuk is megegyezik. A MeliBio fejlesztése révén az állati eredetű élelmiszereket mellőző vegán táplálkozást folytatók is fogyaszthatnak a krémes édességből. Van olyan is, akit allergiás reakció sújt mézevés esetén, neki is alternatíva lehet az új termék.  

 

Mézelő méhek

 

Az úgynevezett etikus méz bevezetése azért is mérföldkő, mert a fenntartható gazdálkodás fontossága ma már nem kérdés, a laboratóriumban előállított méz pedig arra is megoldás lehet, hogy kevésbé durván aknázza ki az emberiség a természet erőforrásait.  A mézelő méhek előnyben részesítésével ugyanis kiszorulnak a vad és hasonlóképp fontos fajok a virágmezőről, ezáltal megborul az ökoszisztéma. Ez sem a flórának-faunának, sem az embernek nem jó hosszútávon. 

 

Az állati eredetű élelmiszerek alternatíváinak kidolgozása nem újkeletű dolog. A tejet helyettesítő növényi italok közül a zabital ökológiai lábnyoma a legkisebb, de kókuszból, mandulából, egyéb magvakból is készíthető frissítő, akár otthon is. Műtojást is találni már a piacon, a húsnak pedig a legismertebb alternatívái a gabonából készült helyettesítő termékek vagy a tofu. Februárban viszont Thaiföldön forgalmazási engedélyt kapott a műhús, amely laboratóriumban kifejlesztett csirkehúst takar. Egyetlen csirke sejtjéből növesztették, Ázsiában hatalmas iránta az érdeklődés, az előrejelzések szerint pedig hamarosan az egész világon elterjedhet. 

 

A mézkitermelés káros hatásait csökkenteni lehet az újítással. A méz enzimtartalmának és egyéb hatóanyagainak köszönhetően szuperélelmiszernek minősül - minden van benne, ami az emberi szervezetnek szükséges. Számos jótékony hatása van, sebgyógyító, bizonyos fajokkal szemben antibakteriális hatású, tápláló, roboráló szer. A mézzel és egyéb méhészeti készítményekkel foglalkozó tudományág az apiterápia, ezen belül komplexen, gyógykúrákon belül használják a mézet, a propoliszt, de még a virágport és a méhpempőt is, kihasználva e termékek egészségmegőrző tulajdonságait. Hogy az etikus méznek van-e ilyen hatása, még nem kommunikálták a gyártók. 
 

 

 

M. A. 

Forrás: Origo

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu