Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.07.03. - péntek, Kornél napja van.

Külföld

Jó úton halad a keleti nyitás politikája

2013. július 05. 21:17
Jó úton halad a keleti nyitás politikája
Takács Szabolcs, a Külügyminisztérium globális ügyekért felelős helyettes államtitkára elmondta: a keleti nyitás azt jelenti, hogy a kormány szeretné intenzívebbé tenni a kapcsolatait az euroatlanti térségen kívüli régiókkal.

Külügyminisztérium


A helyettes államtitkár kifejtette: az ázsiai régióval ápolt kapcsolatok szorosabbra fűzésében az egyik áttörést a magyar EU-elnökség idején, 2011-ben Gödöllőn megrendezett Ázsia-Európa találkozó (ASEM) külügyminiszteri tanácskozása jelentette, ahol az ázsiai vezetőknek ismertethették a magyar kormány kapcsolatépítési szándékát.

A keleti nyitás gazdasági eredményeiről kifejtette: az európai országok kereskedelmi forgalma Ázsiával 2012-ben általában csökkent a válság miatt, de a Magyarországra érkező ázsiai tőke volumene nőtt, és több, Magyarországon jelen lévő ázsiai vállalattal stratégiai megállapodást kötött a kormány.

Takács Szabolcs szerint az ázsiai, arab, afrikai és latin-amerikai régiók felismerték: Magyarország elkötelezett amellett, hogy szorosabbra fűzze a kapcsolatait velük, megkezdődött az ehhez szükséges állami feladatok végrehajtása, az átláthatóbb jogi, pénzügyi struktúra kialakítása.


MTI/MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu